Vedligehold dine havemøbler

Læs hvad du skal behandle med, for at gøre dine havemøbler klar til foråret

Vedligehold dine havemøbler

Oliebehandlede træmøbler
Som udgangspunkt bør du oliere dine oliebehandlede havemøbler en gang om året eller efter behov.

Et nyt møbel af råt træ, skal først grundes, så der ikke trænger fugt ind i træet (og du dermed undgår råd og svamp). Herefter skal møblet tørre grundigt. Måske har nogle af træfibrene løftet sig under behandlingen og kan slibes ned med fint sandpapir.

Til slut behandles møblet med hærdende træolie eller den type olie som producenten anbefaler. Giv træet to gange olie eller efter behøv. Til slut tørres overskydende olie af med en fnugfri klud efter at træet har tørret i 20 minutter.

Trænger dit møbel til en ny oliebehandling for at holde den gyldne farve, skal du starte med at rengøre møblet grundigt med trægrundrens. Skrub let med en børste til træet har fået den ønskede nuance. Herefter følger du ovenstående anvisning - dog uden at imprægnere mod fugt. Trænger møblet ikke til olie, kan du blot rengøre dine oliebehandlede møbler med en fugtig klud opvredet i mild sæbevand (uden sulfo). Er der kommet fedtpletter eller skjolder, kan du fjerne det med brun sæbe, skurepulver eller rensebenzin. Alger (små sorte pletter) fjernes med eksempelvis Rodalon.

Trykimprægnerede træmøbler

Trykimprægnerede træmøbler
Trykimprægnerede træmøbler er blevet behandlet med et middel, så der ikke trænger fugt ind i træet, og møblerne derfor ikke bliver angrebet af råd eller svamp. Men derfor skal træet alligevel vedligeholdes som andre havemøbler.

To til fire måneder efter du har købt møblerne, kan du begynde med behandlingen. Træet skal være helt tørt, når du går i gang. Herefter skal du følge samme fremgangsmåde som du kan læse i afsnittet 'Oliebehandlede træmøbler', det er dog ikke nødvendigt at grunde træet først, da trykimprægneret træ allerede er behandlet med et svampemiddel. Vil du male møblet, skal du være opmærksom på, at du ikke kan male nyindkøbte trykimprægnerede træmøbler. Læs mere i næste afsnit.

Malede og lakerede træmøbler

Malede og lakerede træmøbler
Tænger dine malede eller lakerede træmøbler til at blive frisket op igen, skal du først fjerne løstsiddende maling/lak fra møblerne og herefter vaske med grundrens. Lad møblerne tørre. Slib herefter med sandpapir før du begynder med lakken eller malingen. Skal du male dine havemøbler for første gang, så husk at grunde træet først, så der ikke trænger fugt ind i træet. Enderne skal have 3-4 gange.

Er der tale om trykimprægneret træ, har træet allerede fået den behandling, og så er det ikke nødvendigt at grunde. Men til gengæld skal du være opmærksom på, at du ikke kan male havemøbler af trykimprægneret træ før 6-12 måneder efter købet, fordi malingen ikke kan hæfte på de stoffer som træet er imprægneret med. Tip: Er skruer eller beslag blevet rustne vinteren over, bør du skifte dem, så rusten ikke trænger igennem malingen og pletter dine nymalede havemøbler.

Ubehandlede teaktræmøbler

Ubehandlede teaktræmøbler
Ubehandlede teaktræmøbler kan sagtens holde sig uden at blive behandlet, for teaktræ har et naturligt indhold af olie. Træet får et sølvgråt skær, som skyldes svamp, men det har ingen betydning for træets levetid. Vil du friske din smukke ubehandlede havemøbler op, kræver det blot en omgang sæbevand. Er der kommet overfladiske skjolder, kan de slibes væk med fint sandpapir. Brug ikke ståluld da små metalrester i træet kan ruste.

Hvis møblet er nyt, kan du beskytte det mod fedt- og rødvinspletter. Lav en tyktflydende grød af sæbespåner, som du sæber møblet grundigt ind i. Efterpolér med en tør bomuldsklud.

Stål og Aluminium

Stål og Aluminium
Havemøbler i stål og aluminium er utroligt nemme at gøre klar til foråret.

De kræver normalt igen vedligeholdelse, men er de blevet lidt nussede af at stå hengemt, så giv dem en let rengøring med mildt sæbevand.

Skyld grundigt bagefter, for eksempel med vandslangen.

Plastikmøbler

Plastikmøbler
Plastikmøbler er nemme at rengøre. De kræver blot et universalrengøringsmiddel og knofedt. Du kan også købe et plastrensemiddel i byggemarkedet.

Hvide havemøbler kan blive matte med tiden, og det kan være svært at fjerne snavs fra den ru overflade. Heldigvis kan du slibe snavset væk ved hjælp af en blanding af sprit, wienerkalk (fås i Matas) og knofedt.

Først skal du rengøre møblet grundigt med vand og sæbe eller grundrens. Derefter væder du en klud i sprit og dypper den i wienerkalk, og så skal der gnubbes til snavset er væk. Få den blanke overflade tilbage ved bagefter at behandle med voks eller en vinylspray, der bruges til at friske bilen op med. Du kan også bruge et slibe- og polérmiddel som Slipol fra Sadolin, så får du både slibmiddel og voks i én.