Vild med Bauhaus-bevægelsen? Disse ting skal du se
Mette Willert er kvinden bag den succesfulde instagramprofil Littlemycph. Få hendes bedste tips til at opleve design og arkitektur i den tyske by og arkitekturperle Halle
Den berømte kunstskole fra Bauhaus åbnede i Weimar i 1919 og næste år fejrer Tyskland 100 år med Bauhaus. Arkitektur og design, der opstod dengang, er stadig bevaret rundt om i verdenen den dag i dag, og Mette Willert er i den forbindelse taget til Halle i Sachsen-Anhalt for at lede efter sporene efter den modernistiske Bauhaus-bevægelse. Halle (Saale) er en tysk by med godt 200.000 indbyggere, der ligger i det centrale Tyskland. I 1920’erne udviklede byen sig til en moderne industriby med minedrift, kemisk industri, flyfabrikker og saltminedrift. Med den voksende industrialisering voksede behovet også for sociale boliger, skoler, offentlige bygninger og kommercielle bygninger.
Burg Giebichenstein
Kunstskolen Burg Giebichenstein er et gammelt slot fra det 9. århundrede. Det er ganske overvældende at gå rundt i de historiske rammer, der har været kunstskole siden 1915. Skolen tiltrak hurtigt mange Bauhaus-medlemmer som blandt andet den kendte keramiker og skulptør Gerhard Marcks, der senere blev direktør for Burg Giebichenstein Kunsthochschule. På daværende tidspunkt betragtede mange kunstskolen som en stærk konkurrent til Bauhausskolen.
I dag er Burg Giebichenstein Kunsthochschule en af de tre bedste kunstskoler i Tyskland.
Giebichensteinbrücke
Når du går ud ad slotsporten, kan du gå langs floden Saale og følge den, til du rammer den imposante betonbro Giebichensteinbrücke, der er et enestående eksempel på en brokonstruktion. Broen er udsmykket med to gigantiske skulpturer på sydsiden. På den ene side kigger en lidt sørgmodig hest ned på dig – hesten symboliserer byen – og på den modsatte side kan du kigge op på koen, der symboliserer landet. De rene linjer i konstruktionen vidner om et kunstværk i sig selv. Broen har stadigvæk en central betydning for byen, da den forbinder den gamle bydel med den nye bydel.
Halle Kirke
Den katolske sognekirke blev opført i 1929. Udefra ligner kirken enhver anden kirke, men når man træder indenfor i kirkerummet, bliver ethvert modernismehjerte ramt af stor begejstring, fordi grundplanen er bygget op som en heksagon med rene linjer og fraværet af den typiske kirkelige udsmykning.
Halle vandtårn
Byens vandtårn er bestemt også et besøg værd. Når man træder indenfor åbner der sig et nærmest kirkeligt rum med høje betonsøjler og glaskupler, der næsten svæver ned fra loftet. Betonsøjlerne bærer en vandtank, der indeholder 2.000 m3 vand, og som stadigvæk forsyner byens borgere med frisk, kalkfrit vand. En trappe fører én op gennem den 46 meter høje bygning.
Arkitektonisk boligkompleks
På nordsiden af vandtårnet kigger du ned på et kæmpe socialt boligkompleks i mintgrønne farver, der huser 2.000 boliger. Boligkomplekset blev bygget under Weimarrepublikken til arbejdere og medarbejdere ved det statslige jernbaneselskab i årene 1929-1936. Arkitekten bag byggeriet var selv ansat ved det statslige jernbaneselskab og så et behov for moderne byggeri til medarbejderne, da jernbanen var i kraftig vækst på grund af byens blomstrende industrialisering.
Halle godsbane
Byens betydning for jernbanen kan stadig ses i dag, da der netop er blevet anlagt en af Europas største godsbanehubs med 36 spor lige udenfor stationen Halle. Herfra sendes godstransport ud til alle kanter af Europa. Et stenkast fra godsbanen kan du selv stige på regionaltoget, der bringer dig direkte til Dessau eller Weimar, der også er et besøg værd.