Vores 12 allerbedste tips til at indrette små hjem

Det handler om indretningen mere end kvadratmeterne!

Tips til at indrette små hjem
© Shutterstock

Downsizing

Det er blevet populært at downsize sin bolig og bo mindre – med færre ting og på færre kvadratmeter. Og vil du gerne bo inde mod centrum, skal du også tit gå på kompromis med pladsen, og det kan være svært at indrette sig smart, så du får udnyttet pladsen ordentligt. Vi har lavet en lille guide til dig, som mangler gode råd til at indrette et mindre hjem.

1. Indret med spejle

Specielt store spejle er geniale at bruge i små boliger, da de kan snyde øjet til at tro at rummet er meget større. Det hele handler om at narre øjet.

2. Skift dine døre ud

Udskift dine standart døre med glasdøre eller døre med glasvinduer i. Det vil kaste lyset rundt i boligen og give en større åbenhed, som vil give en bedre sammenhæng mellem rummene.

3. Vælg multifunktionelle møbler

Vælg møbler, der har flere funktioner, og spar plads på den måde. Det kan være en sofa, hvor der er opbevaring under hynderne eller et sofabord, med små rum i.

4. Indret i lyse nuancer

For at skabe illusionen af mere plads, så brug lyse møbler og farver til at indrette med. Så virker det hele lidt lettere, og det bliver ikke så klemt. Hvis du bruger store, tunge og mørke møbler vil det nemt virker mindre rummeligt, hvis dine rum ikke er særlig store.

5. Gå ned på nips

Lav en gennemgang af alle dine ting, og fjern alt, der er overflødigt. Der er ingen grund til at fylde boligen med unødigt meget nips og andre ting, der ikke er noget behov for. Vælg i stedet dine favoritter ud og prioriter dem.

6. Hæng tingene op

I stedet for at stable kommoder og alt muligt andet på gulvet langs væggene, så skab mere gulvplads ved at hænge nogle hylder og skabe op. Du får stadig opbevaringspladsen, uden at det skal fylde på gulvet. Det vil også give et lettere udtryk.

7. Indret i zoner

Har du flere rum i ét rum som fx stue og spisestue, så indret i zoner. Del rummet op, så det virker som to rum i stedet for ét. Du kan evt. male i to forskellige farver, så du markerer, hvor stuen begynder og spisestuen stopper.

8. Gør brug af rumdelere

Del rummene op med gardiner. Bor du i en etværelses lejlighed, kan du hænge et gardin op for at markere, hvor soveværelset starter. Så slipper du også for at kigge på din uredte seng, når du sidder ved spisebordet.

9. Alt skal have en fast plads

Udnyt så meget plads som muligt, og tænk kreativt, når det kommer til opbevaring. Udnyt hver en sprække og plads – fx under sengen – men sørg generelt for, at det er velorganiseret og at alt har en fast plads i dit hjem.

10. Sørg for god belysning

Luk så meget lys ind i boligen som muligt. Det giver en illusion af et mere åbent rum. Får du ikke særlig meget sollys ind, så sørg for god belysning med lamper.

11. Drop spisebordet

Bor du alene eller med en kæreste og er det oftest kun er jer to til aftensmad, så drop spisebordet. Vælg i stedet for et klapbord eller hæng et barbord op. Det vil tilføje et sjovt twist til boligen og skabe en mere intim stemning og spare jer nogle kvadratmeter.

12. Vælg møbler med omhu

Tænk grundigt over, hvilke møbler du vælger til boligen. Vælg praktisk frem for moderne. Det nytter ikke, at du køber din drømme 6-personers sofa, hvis stuen egentlig kun har plads til en hyggelig tomands sofa. Det vil du blive gladere for i længden.