5 måder, du kan bruge rester og skræller fra (jule)maden
Hvad gør du med de resterende kartofler, når der ikke er mere brun sovs tilbage? Og hvad skal der blive af alle julens appelsinskræller? Vi giver dig her 5 gode idéer.
Julen er hjerternes – og mavernes – fest, og måneden igennem vil vi danskere spise os mætte og glade i dejlig julemad og -godter. Det betyder desværre også, at der i mange husstande landet over produceres en hel del spild og overskudsmad. Derfor har vi i samarbejde med Electrolux og deres nye køkkenserie, "Intuitive", samlet 5 gode råd til, hvordan du kan omdanne rester og skræller til skønne, spiselige sager.
1. Kartofler i brød og boller Har du kartofler tilovers fra middagen, kan du mose dem og benytte dem som en ingrediens i dine hjemmebagte boller eller brød. Det giver en god konsistens og gør bagværket dejligt blødt og saftigt. Herefter kan du naturligvis altid fryse dit hjemmebag og gemme det til senere.
For et ekstra lækkert resultat bør du bage dit brød i en dampovn så som denne Steamify-ovn. Dampen giver brødet en lækker skorpe mens midten forbliver luftig og blød – præcis som en bager ville lave det. Dampovnen fra Electrolux hjælper dig desuden med at sætte den helt rigtige temperatur, tilberedningstid og dampniveau - så er det slut med gætteri og halv-gode resultater.
2. Skræller bliver til snacks Hvert år smider vi tonsvis af skræller fra kartofler og rodfrugter ud. Men skræl er ikke nødvendigvis skrald. Den yderste del af for eksempel pastinak, rødbede og kartofler kan nemlig omdannes til lækre, sprøde snacks. Frituresteg dine skræller i olivenolie i en gryde – start gerne med en håndfuld ad gangen, og tag dem op, når de er gyldne. Olien skal være omkring 178 grader varm. Server dem som en lille appetizer med en god hvidløgs-aioli til.
Få en hjælpende hånd til at opnå det perfekte resultat ved at benytte Electrolux’ SensePro-kogeplade og dens trådløse termometer, der automatisk indstiller og fastholder den rette temperatur for olien.
3. Lav plejeprodukter af appelsinskræller Det vrimler med appelsiner i december måned, og de mange skræller herfra kan faktisk blive til lækre produkter. Lav for eksempel en god bodyscrub ved at rive eller mose din appelsinskræl i en morter og bland det med sukker samt mandelolie, kokosolie eller olivenolie til en tyk masse. Opbevar det i små beholdere, klar til brug. Har du et stort overskud af appelsinskræller, vil den naturlige bodyscrub gøre sig perfekt som en lille (værtinde)gave til et af julens mange besøg.
4. Lav din egen bouillon af skræl og grøntsagsrester Drop bouillon-terningerne og brug i stedet ægte bouillon lavet af 100 % naturlige og sunde ingredienser. Stort set alt kan bruges: Toppene af gulerødder (ja, også de grønne blade), enderne af asparges, løgskaller, resterne af porrer, selleriblade, skræller af rodfrugter og så videre. Har du et kyllingeskrog, kan du naturligvis også bruge det. Put det hele i en gryde med vand, laurbærblade, krydderier og friske urter og lad det simre. Når det er færdigt, kan du hælde det på flasker og sætte det på køl til næste gang, du skal bruge bouillon eller fond.
Her vil SensePro-kogepladen og termometeret igen være et handy værktøj, da disse vil holde en konstant simre-temperatur og sørger for, at intet koger over, så du trygt og roligt kan forlade køkkenet og bruge tiden med familien.
5. Lav lækre pakoras af gårsdagens grønt Pakoras stammer oprindeligt fra Indien og er i bund og grund krydrede grøntsagsfritter – og her kan du sagtens bruge rodfrugterne, grøntsagerne og kartoflerne fra gårsdagens aftensmad. Alt går an. Skær dine grøntsager i strimler og bland det med løg, ingefær, hvidløg og krydderier (fx koriander og chili). Tilsæt kikærtemel, der skal udgøre cirka 1/5 af den samlede portion. Form små kugler i hånden og frituresteg det i en gryde. Spis det til frokost eller brug det som tilbehør til aftensmaden.
Få dine råvarer til at holde længere
Opbevar dine råvarer korrekt, så de ikke bliver slatne og kedelige - og i værste fald mugner - før du får dem brugt. Det er måske nemmere sagt end gjort, da forskellige madvarer (kød, pålæg, frugt, delikatesser m.m.) kræver forskellige temperaturer og fugtighed. Valget mellem "i køleskabet" eller "uden for køleskabet" er ofte ikke tilstrækkeligt, hvis man gerne vil have den længst mulige levetid på sine varer. Derfor har Electrolux nu skabt deres nye LongFresh køle/fryse-skab. Her kan de indbyggede skuffer nemt og enkelt indstilles og tilpasses lige præcis de sager, du lægger i. Tests har vist, at friske ingredienser kan holde sig spiselige og lækre i op til 3 gange længere tid, når de opbevares under de rigtige fugt- og temperaturforhold i LongFresh frem for et traditionelt køleskab. Se mere her.