16 idéer til nuttede nisser, du selv kan snitte, hækle, male og sy

Hiv malerpensel, synål eller limpistol frem og skab helt nye julefavoritter til kassen med pynt.

Lav selv nisser
© Creativ Company

Hver nisse har sin egen historie. Nogen er store, nogen er små. Nogle venlige, andre drilske.

Fælles er at de hver især har en historie de gerne vil fortælle dig. Lad dig rive med af de julede historier om hver enkelt nisse og bliv inspireret til at lave dine egne.

Der er nisser der kan hænge og pynte på træet, sidde på en bogreol eller indgå som en del af julebord-dækningen.

Du får her en oversigt over nemme og søde nisser du selv kan lave - måske en oplagt idé at lave med familien mens vi venter på det bliver jul?

Nisser i naturmaterialer

Naturlige nisser

De livagtige grene er unikke hver og en og har hver sin personlighed men hygger sig bedst i flok. Snit den øverste del af grene du finder i skoven, til så de bliver spidse og mal dig til søde nisser med rød nissehue. Skær bunden af grenen flad, så kan pinden stå bedre fast i et nisselandskab eller en dekoration.

Giv grankoglen nyt liv

Disse gamle grankogler her kan godt lide at hænge sammen og sludre om de gode gamle dage højt til vejrs på grantræet. De har fået vinterhvide huer på og skægget lavet af garn. Tag en tur i skoven og saml både grene (til ovenstående nisser) og grankogler til alt fra juledekorationer til hængende vinter-nisser som her.

En lille nisse rejste

Her er tre grankogle-nisser som har fødderne solidt plantet på jorden. De siger ikke så meget, men sætter stor pris på at være klædt på til vinterkulden. Brug filt i forskellige farver som beklædning og træperler som ansigter. Skulle de tage på tur, kan du altid høre hvor de befinder sig - det afslører bjælderne.

Nisser af garn

Hæklede julemænd

De små glade hoveder hænger og smiler til dig når du vågner i julemåneden. De hygger sig på træet, men vil også elske at pynte fint på dine julegaver og overraske sin modtager. Princippet er at hækle rundt og hvis du er en habil hækler, vil du snildt kunne lave nogle stykker på en enkelt aften. Understreg julehyggen ved at montere en glimmer-snor til ophængning.

LÆS OGSÅ Vores andre gode idéer til hjemmelavet julepynt.

Et julet makkerpar

Den glade julemand smiler sødt til sit rensdyr som er hans bedste hjælper i den travle juletid. De hæklede figurer er rimelig lige til at lave og når først de er fyldt med vat eller plastgranulat, så er de fine at have siddende i stuen og er altid klar til at give en krammer.

Alle regnbuens farver

Denne store nissefamilie tror på, at der er guld (eller i hvert fald risengrød) for enden af regnbuen. De kan ikke lide at være alene, men vil helst ikke ligne de andre, derfor er de iklædt hver sin farve. Strik dine nisser i flere lag garn og efter sammen opskrift. Men varier farvevalget ved fx at skifte én tråd ud hver gang du hækler en ny nisse. På den måde får du nemt meleret dig til forskellige men alligevel ensartede nisser.

Hold på servietten

Livagtige servietter - heldigvis har de ikke noget imod at blive grisset til! Strik eller hækl dig til ansigt og skæg og lad en servietter i julede farver udgøre krop og nissehue.

Pom pom nisse

Rund og varm, men også lidt genert, er ham her altid klar til at trille en tur i sneen. Ud af et nøgle hvidt garn, kan du lave en masse fine bløde nisser. Lav de klassiske pom pom'er og brug som nisse-krop. Kombiner med en træperle som næse og lim rød filt på som nissehue.

Gammeldags garnnisser

Du behøver hverken at kunne strikke eller hækle for at lave disse skønne nisser. De er bløde og bevægelige og sætter pris på ikke at blive glemt - de ved nemlig godt at de efterhånden er ret retro. Fremgangsmetoden er simpel; der skal blot vikles en masse garn og bindes et par knuder.

Syede nisser

Nisser af stofrester

Disse nisser kan godt lide at bevæge sig frit i luften og de har det derfor skønt i deres trekantede form. Brug forskellige mønstrede stoffer i røde nuancer og giv hver enkelt nisse sit eget personlige udtryk. Et oplagt projekt til at få brugt rester og knapper fra gemmerne. I øvrigt ret fint med grenen malet i hvid til at hænge dem op på.

Søde nissepiger

Man kan sagtens forestille sig disse tre sludre over en kop te og en småkage. Find igen dine stofrester frem og lad mere end én nissepige blive til, så de har hinanden at snakke med.

DIY nisser

Nemme nisser

Denne nisse er meget medgørlig og glad for børn - derfor oplagt at lave for de mindste i familien. Mal røde og hvide ispinde og sæt dem sammen så de danner en rar julemand med skæg og nissehue. Brug limpistol eller kontaktlim til at samle nissen og hæng den op på træet når tid er.

Julenisser i papir

Hjælpsomme og julede - det er hvad disse nisser er! De viser dig hvor du skal sidde juleaften og så passer de tilmed på at ingen nupper din siddeplads. Julemændene er lavet af karton og papir og især det krøllede skæg er et charmerende indslag på julebordet.

Små drille-nisser

Små fnisende nisser der befinder sig godt oven på jorden i dine potteplanter. De er nemme at lave, du skal blot samle afrundede sten på stranden og male ansigter på dem. Et tip er at tegne op med blyant på stenen inden du maler. Så kan du nemmere rette de små drilske nissers ansigter til inden de males permanent.

Genbrugs-nisser

Deres bløde hvide bomulsskæg er disse nissers varemærke og de kan godt blive ret gnavne hvis nogen klipper i det! Brug tomme toiletpapirsruller, maling, karton og bomuldsvat til at skabe dem.

Nisser af foam clay

Gå på opdagelse i børnenes kreakasse og se, om der dukker noget af det fjerlette foam clay op i en krog. Det er sjovt at arbejde med og grisser ikke så meget. Du kan både lave din nisse helt fra bunden eller finde en form, du beklæder med skumleret.