Psykologer er enige: Det giver god mening at pynte tidligt op til jul

Måske hører du til dem, der skal revurdere din opfattelse - eller også kan du bruge denne artikel som skyts, næste gang du får forbud mod at pynte op før december derhjemme.

© Warner Brothers

Hører du til dem, der lidt spottende tænker "Gertrud Sand", hvis nogen vover at finde et julehjerte eller grankvist frem før december?

Så kan det være, du skal til at revurdere den tanke.

Flere eksperter i psykologi har nemlig været ude og tale for, at folk, der pynter tidligt op til jul, har fat i den lange ende.

Én af dem er den amerikanske psykolog Deborah Serani:

"At pynte op til jul vil booste produktionen af lykkehormonet dopamin," forklarede hun i 2017 i tv-programmet Today.

"Det skaber et neurologisk skift, som kan give en lykkefølelse. Alt, der tager os ud af vores normale rutine og hverdagens trummerum, sender signal til vores sanser og så vurderer sanserne, om det er behageligt eller ej."

Og den vurdering vil i manges tilfælde være positiv, fordi julen vækker stærke barndomsminder.

Det pegede den britiske psykolog og grundlægger af MindFix, Steve McKeown, på, da han udtalte sig om emnet i en artikel på livsstilsmediet Unilad i 2017.

"Julepynt er helt enkelt som et anker eller genvej til de tidlige magiske barndomsminder (...) I en verden fyldt med stress og angst kan folk godt lide at tænke på ting, der gør dem glade, og julepynten vækker de stærke følelse fra barndommen," siger han i artiklen, som gik viralt, da den blev publiceret i 2017.

Nu er spørgsmålet så, hvornår det er tidligt nok?