Engelsk medie: ”Her er 12 anderledes ting, de pynter træet med i andre lande”
Gæt, hvor mange ”anderledes” ting, vi bruger her i Danmark?
Okay, vi hænger ikke spindelvæv- og edderkoppefigurer på træet, som de gør i Ukraine, men ud over det, er der overraskende mange ting, vi kan krydse af på listen over "vidunderlige ting, der bliver pyntet juletræer med rundt omkring i verden".
Listen er lavet af det britiske medie Country Living, der ligger i London, hvor juletræet som regel er udsmykket med klassiske kugler og en engel på toppen.
På listen er et par overraskelser selv for os danskere, men generelt er den langt mindre revolutionerende og overraskende, end vi havde regnet med.
Flag (Sverige) – tjek
Levende lys (Tyskland) – tjek
Nisser (Norge) – tjek
Kager (Holland) – tjek
Flettede julehjerter (Danmark) – tjek
Origami (Japan) – tjek
Halvdelen af de finurlige pyntetraditioner kan vi nikke genkendende til her til lands og de er ikke bare gakkede indfald, men har rødder langt tilbage i vores julehistorie.
Flagranker
Vores nationalflag som en del af juletræspynten har sine rødder helt tilbage til krigen 1848-50, ifølge Den Gamle By i Aarhus, hvor de hvert år giver besøgende mulighed for at dykke ned i den danske julehistorie.
De skriver, at ”julen, som vi kender den i dag, er skabt i årene mellem ca. 1810 og 1850, hvor dannede borgere og fremtrædende kirkefolk i forening knæsatte en ny tradition (…). Enevældens afskaffelse i 1849 var med til at cementere denne borgerskabets tradition. Før i tiden rettede man ind efter konge og adel, men efter 1849 stod borgerskabet som rollemodel for hele landet. Derfor blev det også borgerskabets jul, der med tiden blev landsdækkende. Det nationale flag blev efter krigen 1848-50 til borgerskabets flag – og folkets flag. Den tradition lever stadig. Det er derfor, at Dannebrog bruges så flittigt i Danmark ved fødselsdage og jubilæer, i haver og kolonihaver – hvilket kan overraske en del udenlandske gæster.
Levende lys
De levende lys fik plads på træet i 1811 til en julefest hos den unge dr. phil. Martin Lehmann, der boede i Store Kongensgade i København. Martin Lehmann var præstesøn fra Holsten og bragte den tyske skik med pyntede og lysbehængte juletræer med til Danmark fra Tyskland, hvor han kendte traditionen fra sin barndom. De følgende år blev juletræet udbredt til det danske land og lysene var en særlig oplevelse for de fleste, som var vant til at samles om en enkelt lyskilde fremfor at befinde sig i et fuldt oplyst rum. Lys var et udtryk for velstand. Det skriver museumsdirektør Thomas Bloch Ravn fra Den Gamle By i et indlæg på deres hjemmeside.
Nisser
Nisser er også en ældgammel juletradition i Danmark. De første sagn om den danske nisse blev indsamlet og udgivet i 1823 i Danske Folkesagn af J.M. Thiele ifølge Samvirke. Med inspiration fra de fortællinger skabte danske kunstnere julens nisse og sammen med andre traditioner i juletiden har nissen også fundet vej som pynt på juletræet.
Kager
Som det lyder i den gamle julesang ”Højt fra træets grønne top”, så skal ”træet vises, siden skal det spises”. Så det er altså ikke kun i Holland, de har fået den skøre idé, at pynte med kager. Det har der længe været tradition for i Danmark, hvor vi i juletræets unge år pyntede med både honningkager, og pebernødder i fine udklippede papirnet. Der var også kræmmerhuse med godter, ifølge juleinspektøren i Den Gamle By, Jens Ingvordsen, som han skriver i et indlæg på deres hjemmeside.
Julehjerter
Julehjertet er en dansk klassiker skabt af selveste H.C. Andersen, som ifølge Kristeligt Dagblad skabte det første af sin slags i 1860’erne af gult og grønt papir – dog uden hank. De efterfølgende år blev det mere og mere udbredt og i dag er papirklippet nærmest et nationalklenodie og kan laves i et utal af varianter med fine indflettede mønstre.
Origami
Hvor de i Japen laver fine fugle af papir, så har vi i Danmark også tradition for, at helt almindeligt hvidt papir får plads på træet, når vi har foldet det lidt – vi tænker naturligvis på de flettede julestjerner, der som med alle de andre traditioner kan dateres tilbage til det 19. Århundrede. Stjernen stammer fra Tyskland, men har længe været set på juletræerne her til lands.