Hæklet julepynt: 25 idéer til hjemmelavet julepynt af garn

Drømmer du om at hækle dit eget julepynt? Så kom godt i gang med disse fine idéer til kreative juledekorationer. Mange af opskrifterne er gratis og kan sagtens hækles af begyndere.

hæklet julepynt
© Søstrene Grene

Hækling har de seneste år været et hit blandt alle aldre. Og er der et hækle-projekt, der er oplagt, så er det julepynt.

Det hjemmehæklede julepynt bidrager med masser af personlighed til julen – og så kan du få det præcis, som du gerne vil have det.

Derudover er disse fine julesager også oplagte som personlige adventsgaver til dem, du holder af.

Så find hæklegrejet frem, sæt dig godt tilrette i sofaen, og sæt din favoritjulefilm på – og så er det bare med at hækle løs!

Vi har samlet de allerfineste idéer til hæklet julepynt, du kan blive inspireret af, herunder – og du kan endda være heldig at finde nogle gratis opskrifter iblandt.

TIP Hæklet julepynt behøver ikke kræve meget garn, og det er derfor oplagt at bruge resterne fra andre hækle-projekter.

LÆS OGSÅ Opskrift på hæklet mistelten.

Klassiske ornamenter

1 Der på grenen trommen hænger

På listen over hæklet julepynt er selvfølgelig først og fremmest den klassiske tromme. Hæng det fine lille instrument på juletræet eller nogle grene fra naturen i en stor vase.

2 Gratis opskrift til hæklede engle

Disse fine, små engle giver associationer til ens bedsteforældres sirlige håndarbejdsprojekter – og træperlen som hoved gør dem kun endnu finere. Stiver du dem af, vil de holde formen bedre, når de hænges på træet.

3 Englevinger

Disse fine englevinger vil helt klar pynte fint på årets juletræ. De hæklede vinger udstråler klassisk jul – og prikken over i'et er den fine perle i midten, som binder vingerne sammen.

4 Hæklet kræmmerhus

Der skal selvfølgelig også være et sted at gemme pebernødderne i. Så hvorfor ikke hækle et kræmmerhus? Foruden spiselige godter ser kræmmerhusene også fine ud med en enkelt grangren i, når de hænges op.

5 Røde julekugler

Ensfarvede eller stribede? Uanset hvad er de klassiske, runde julekugler fine at hækle sig til. Brug lurex-garn i sølv eller guld til at imitere vedhænget til kuglen. Ligeledes kan det glimtende garn bruges som detaljer på ornamenterne.

6 Pastelfarvede julekugler

Hold det helt simpelt og enkelt med hæklet julepynt i douche nuancer. Tilføjer du små detaljer og motiver af lurex-garn, vil julekuglerne give en klassisk fornemmelse af jul, selvom de ikke er røde.

7 Andre slags hæklede julekugler

Brug en anderledes farve, fx blå eller lilla, og kombiner flere nuancer af samme farve. Så får du et gennemført juletema. Kombiner med guld, lav en anderledes form på nogle af kuglerne, eller tilføj prikker som pynt, og dine hæklede ornamenter vil få masser af personlighed.

Snefnug, krystaller og andre naturlige julemotiver

8 Hæklet snefnug med guldkant

Der findes et hav af fine hæklede snefnug på nettet, men ikke så mange med et ekstra pift. Dét ekstra pift får du her med den fineste hæklede kant i lurex-garn.

TIP Vær obs på at stive snefnuggene af, så de holder formen ved ophængning.

9 Gratis hækleopskrift på guirlande af snefnug

En virkelig fin måde at bruge de hæklede snefnug på er ved at sætte dem sammen til en guirlande. Den hæklede guirlande kan bruges som ophæng på juletræet, men vil også pynte fint over en bogreol eller et andet møbel i stuen.

10 Dryppende istapper

De hækles som en slags spiral og danner et anderledes, men rigtig fint look til årets juletræ. Som udgangspunkt hækles de som en masse stangmasker i samme maske og danner til sidst det fine krøl.

11 Snekrystaller

De runde flade ornamenter er nemme at hækle og kan laves i et utal af forskellige variationer. Vælger du fx at lave den som vist her, ligner det smukke snekrystaller. Men vælger du fx at bruge grønt garn og tilføjer røde detaljer, vil det ligne en mini-krans af gran.

12 Gratis opskrift til simple stjerner

Disse små stjerner er en god (og gratis) hækleopskrift til begyndere, der nemt kan laves et par stykker af, når man først har fanget opskriftens rytme. De hæklede stjerne er dekorative at bruge til ophængning på juletræet, men de er også fine at bruge som pynt på adventskransen eller som en del af borddækningen til juleaften.

13 Mini-juletræer

Klassisk og enkelt juletræ, der er nemt at gå til. Brug dem som ornamenter eller som pynt på årets julegaver. Du kan også sende et enkelt juletræ med, når du sender julekort til familien. Personligt og fint.

Psst... Denne opskrift på hæklet julepynt er perfekt for begyndere!

14 Fyldte træer

Disse fine træer er nemme at hækle og kan varieres, så de både kan hænges op eller stå på fødder. Laver du flere varianter og stiller sammen, udgør de en fin lille fyrretræsskov på bordet.

15 Juletræet med sin pynt ...

Sætter du perler på dit garn, inden du går i gang med at hækle, kan du hækle juletræer med pynt på. En virkelig fin idé, som er både dekorativ og legesyg i sit udtryk.

16 Gratis opskrift på hæklede grankogler

Grankoglerne hører både vinteren og julen til – og derfor er de også en oplagt mulighed, når du skal i gang med at hækle julepynt.

17 Hæklede (jule)svampe

De små svampe er søde til efteråret, men hækler du dem som røde fluesvampe og tilføjer en glimtende snor til ophængning, er de mindst lige så julede.

LÆS OGSÅ de bedste opskrifter på julesweatre.

18 Agern til pynt

Vi bliver i naturen. De hæklede nedfaldne agern er nemlig også fine at bruge til alt fra juledekorationer til dørkranse. Giver du dem et ophæng, kan de også pynte fint på træet.

De spiselige hæklerier

19 Gratis opskrift til hæklet gingerbread-man

På listen over hæklet julepynt er selvfølgelig også denne appetitvækkende gingerbread-man, som på trods af sin ellers fine hvide glasur (lavet af kædesting) og smilende ansigt ikke kan spises. Men sød og dekorativ er den.

20 Hæklet kristtjørn

Med sine spidse blade og røde bær forbindes denne plante ofte med jul og bruges fx i juledekorationer. Men er du rigtig ferm på fingrene, så du kan hækle mange af disse på ingen tid, kan du sætte dem fast på en metalring – og vupti! Så har du en dekorativ dørkrans.

21 Gratis opskrift til hæklet julegris

Ingen jul uden marcinpangrisen – og denne er af den slankende slags! Sød og humoristisk at hænge på årets træ eller have stående som pynt på julebordet.

22 Stribet pebermynte

Endnu et styks hæklet julepynt, som vækker lækkersulten. De gammeldags og klassiske sukkerstokke er fine og simple. De hækles som et langt rør, og så kan du bruge ståltråd til at forme dem. Nemt og smart.

Den "levende" julepynt

23 Kender du den om ...

Rudolf? Rensdyret her er nemt at hækle. Hovedet består primært af stangmasker, og det fine gevir kan bøjes til efter behov, da ståltråden indeni holder formen. Hækl mere end én, så julemandens rensdyr ikke er alene.

24 Gratis opskrift på nemme hæklede nisser

Disse små buttede nisser er med deres stribede glimmer-bukser, spidse nissehuer og næser, der er lavet af en enkelt boble-maske, ret fine. I stedet for glimmer-striber kan man også bruge en mørkegrå eller sølv tråd – blot for at variere tøjvalget.

25 Små glade julemænd

Sidst på listen over hæklet julepynt er de søde, små julemænd, der er både nemme og hurtige at hækle – især af en garvet hækler. Dekorative på træet såvel som ekstra pynt på årets julegaver.

LÆS OGSÅ Vores andre gode ideer til hjemmelavet julepynt.