Her er årets juleborde fra Royal Copenhagen - og idéerne du skal stjæle
Se, hvordan blandt andet Oh Land og Cecilie Haugaard har tryllet de mest eventyrlige juleborde frem.
I snart 60 år har Royal Copenhagen sparket julen i gang med en fremvisning af årets juleborde, som bliver dækket af særligt inviterede gæster.
Alt fra balletdansere til kokke har prøvet kræfter med det kongelige porcelæn i julens navn og i år er (heldigvis) ingen undtagelse.
Denne 58. gang er der 5 smukke juleborde at gå på opdagelse i, men syv borddækkere:
- Oh Land
- Cecilie Haugaard
- Isabella og Nikolaj Stokholm
- Christina Meyer Bengtsson og hendes mand Claus Meyer
- Lotte Freddie
Læs - og ikke mindst kig - med, når vi stiller skarpt på årets allerfineste borddækningsidéer og -detaljer, der er skabt under overskriften "Nye Traditioner".
Cecilie Haugaards julebord: Noelles første jul
Cecilie Haugaard, Model, Influencer og TV-vært. Gift med musikeren og sangeren Christopher Nissen med hvem, hun har datteren Noelle.
”Julen i år bliver noget helt særligt, fordi det er den første jul med Noelle” fortæller Cecilie.
Familiejulen er fyldt med traditioner, gåture og kirkegang juleaften. Hjemme i Cecilie og Christophers eget hjem hersker en lys og varm atmosfære med flere franske noter. Sådan er det også med julebordet, der er dækket op med referencer til Cecilies elskede Frankrig, hvor barndommens ferier og ungdommens studieophold fandt sted. Der dækkes op med Royal Copenhagen steldele i Hvid Hel- og Halvblonde i kombination med franske blomstrede vintage tallerkner. Antikke franske glas, pressede hvide glasstager giver – sammen med lange transparente gardiner og en lys hørdug – en blød og sfærisk stemning. Der serveres selvfølgelig en klassisk fransk Bouche Noelle kage som supplement til den traditionelle danske julemad.
Oh Lands julebord: Julen har englelyd
Oh Land, Sanger og komponist.
Den danske sanger og komponist har i en årrække boet i både New York og Stockholm og lever i øvrigt et fragmenteret og omskifteligt liv, som giver julen en helt særlig betydning.
”Julen er det ultimative symbol på at komme hjem," siger hun.
For Nanna er julen synonym med musik. Hun kommer fra en familie, hvor sang og musik spiller en vigtig rolle, og hver julemiddag indledes med at synge ”Det kimer nu til julefest”. ”Musikken, magien, lyset og mørket er essensen af min jul” forklarer Nanna, der har komponeret et musikstykke som bagtæppe for sit julebord. Det er et stemningsværk fyldt med alle de lyde og sansninger, som hun forbinder med jul.
Nikolaj og Isabella Stokholms julebord: Den store familiejul
Nikolaj Stokholm, Komiker og hustruen Isabella Stokholm, kandidatstuderende og influencer.
”Ud med traditionerne og ind med festen og hyggen”, lyder det fra Nikolaj Stokholm, der insisterer på, at julens skal have alt hvad den kan trække på smuk borddækning, stemningsskabende pynt og højtidelig påklædning.
”Vi har begge taget fragmenter med fra vores barndoms jul med traditionel mad og dans om juletræet, men vi har skabt vores helt egen fest, der starter om eftermiddagen med champagne og konfekt og slutter med hotdogs og kolde øl, når børnene er lagt i seng”, fortæller Isabella.
Æstetikken betyder meget for både Isabella og Nikolaj, og det fremhæves på deres elegante julebord, der balancerer de klassiske og moderne elementer. Parret har dækket med Prinsesse og Musselmalet Helblonde og Musselmalet Halvblonde i scenesat med blå glastallerkner, farvestrålende mundblæste vandglas samt krystalglas. Et trælegetøjstog på skinner kører igennem til glæde for familiens mindste. Bordet er et spejl på parrets forskellige familiemæssige afsæt, deres fælles veneration for det stilfulde hjem, og deres sans for tilværelsens mere humoristiske sider.
Familien Meyers Julebord: Julens hjerterum
Christina Meyer Bengtsson, designer og kreativ ildsjæl og Claus Meyer, kok og iværksætter.
Hos familien Meyer er julen først og fremmest hjerternes og hyggens fest. Fejringen er spækket med traditioner for familien Meyer, men nye elementer er også kommet til. Blandt andet forret og vegetarsteg er blevet føjet til de kulinariske traditioner. Alle herlighederne forberedes og anrettes i husets hjerterum og centrum – køkkenet, der er centrum for julen hos familien.
Derfor er køkkenet varme stemning genskabt med et langt egetræsbord med rød linoleumstop, som Christina selv har designet. Her er stellet HAV kombineret med klassiske Hvid Halvblonde-tallerkner, der er blevet dekoreret med grafiske prints skabt af Christina med afsæt i den musselmalede blomst. Det hele tilføres en uhøjtidelig kant i samspil med rustikt hjemmelavet keramik, arvestykker og franske og amerikanske loppefund. Der er dækket op til hjerternes fest.
Lotte Freddies julebord: Mormors jul
Lotte Tegner Freddie, Moderedaktør, journalist, forfatter og foredragsholder.
”Traditioner er meget vigtige, fordi de binder mennesker sammen, og man har pligt til at give traditionerne videre og skabe et smukt rum for julen”, mener Lotte Tegner Freddie, der holder meget af højtiden. Hun tænker med stor veneration tilbage på sin barndoms overdådige jul hos sine bedsteforældre. ”Min mormor var kongelig balletdanser med stor sans for det eventyrlige og ekstravagante, hvilket også var kendetegnende for deres hjem”.
Som en hyldest til sin mormor og som et udtryk for sin egen glæde ved at have gæster og dække et festligt og farverigt bord genskaber Lotte Tegner Freddie sin bardoms juleunivers. Hun dækker selvfølgelig op med Flora Danica og holder stædig fast på, at der også skal være en skål til risengrøden. Gyldent bestik, krystalglas, mørkerøde portvinsglas og en symfoni af røde og pink blomster i rige mængder fuldender tableauet.