Hvad er det grønneste valg – kunstige eller ægte juletræer?
Find svaret på, hvad du faktisk skal vælge, hvis du også vil tage hensyn til miljøet og fejre julen med god samvittighed og traditionerne i hævd.
I en tid, hvor det fylder mere og mere i vores bevidsthed at passe på kloden, trænger et aktuelt spørgsmål sig på. Hvad er det mest miljøvenlige juletræ?
I Danmark alene ryger der 1,5 millioner juletræer over disken til jul og det er ikke gratis - heller ikke for miljøet. Men en hurtig rundspørge viser, at mange slet ikke er klar over, hvad det mest miljøvenlige valg er.
Vi har kigget nærmere på fakta og her er, hvad du skal vide for at træffe det mest skånsomme valg, hvis du ikke vil opgive juletræet i december.

Fældet juletræ købt i super- eller byggemarked
For
Det sted, de fleste af os finder juletræet, er til en god pris i en butik i nærheden; i supermarkedet eller byggemarkedet. Træerne her er dyrket i plantager, hvor der hele tiden bliver plantet nye træer og de gavnlige effekter på CO2-niveauet bliver opretholdt.
Imod
Men fordi, der ofte er tale om butikskæder, bliver CO2-regnskabet overtrukket en del, når juletræerne bliver kørt fra ét sted og ud til butikker i hele landet.
Desuden bliver træerne, der ofte er Normannsgran, sprøjtet til gene for miljøet, fordi denne sort uden både gødning og plantegift ikke kan opnå hverken den farve, størrelse eller stand, vi efterspørger.

Fæld selv juletræ købt lokalt
For
Når du selv tager ud til en lokal juletræsplantage og køber eller fælder et træ, begrænser du afstanden, dit træ skal rejse for at nå hjem i din stue, og dermed også den negative påvirkning af CO2-regnskabet.
Imod
Der vil stadig være pesticider involveret i dyrkningen af træerne, med mindre du finder en økologisk plantage. Desuden betyder træets endestation efter juleaften også en del for regnskabet.

Juletræ med rod
For
Idéen er virkelig god. Du køber et træ, du bagefter kan plante ud i haven. På den måde ender du ikke med en masse ”skrald” for en enkelt aftens lysende tradition og fest. Det kræver, at du har vandet det flittigt og højst har haft træet indenfor i 4-5 dage.
Imod
Hvis træet ikke er dyrket i en potte fra begyndelsen, får det svært ved at overleve overgangen til stue og derefter frostbidt bed udenfor, og så er du nået lige vidt.
Og selvom træet endda er kommet rigtigt fra start, er der stadig ingen garanti.

Kunstigt juletræ
For
Fem procent af danskerne vælger et træ, der kommer fra en fabrik frem for plantage, og er dermed ude over at skulle bekymre sig om pesticidudledning ved dyrkningen i mange år frem.
Imod
Til gengæld er plastikjuletræerne ofte lavet af det, der hedder PVC, som indeholder giftstoffer. 80 procent af alle kunstige juletræer er ifølge University of Illinois produceret i Kina og trækker stort minus når de skal transporteres til Danmark. Ydermere er træerne en kompleks sammensætning af materialer som PVC og metal, der gør det svært at genanvende dem.
Beregninger viser, at du skal bruge et plastikjuletræ i minimum 20 år før de negative konsekvenser for miljøet kan sammenlignes med selv at køre ud og fælde et hvert år.
Konklussion
Det mest skånsomme for miljøet er de ægte træer. Og allerbedst de økologiske, som ikke bliver sprøjtet og som du efterfølgende afleverer et sted, hvor de bliver genanvendt som fx flis. De kunstige træer når først i nul på miljø-siden, når du har haft dem i mere end 20 år og selv herefter er det stadig en udfordring, når du vil skille dig af med det.
Men...
En undersøgelse af CO2-regnestykket ved de to alternativer, viser, at du kan "nulstille" regnskabet ved at lade bilen stå og cykle til og fra arbejde i en til tre uger.
Kilder: Politiken, University of Illinois, TV2, Kristeligt Dagblad, Ekstra Bladet, Danske Juletræer, Irish Times
