Julie Wettergrens 12 fineste idéer til at dække et magisk julebord
Spiselige bordkort, mini-peberkagehuse og et væld af smukke røde og rosa nuancer. Smykkedesigner Julie Wettergren har dækket et magisk julebord – kig med, og snup hendes allerbedste idéer til dine decemberfester.
HER BOR Julie Wettergren (42), ejer og designer i Julie Wettergren Jewellery, Christopher Andersson (48), leder på Carlsberg, og børnene Conrad (12) og Telma (8).
HVOR Familien bor i en villa på 149 kvadratmeter i Hellerup.
LÆS MERE Følg Julie på Juliewettergren.com og @juliewettergren.
Skab et personligt julebord
– Jeg har dækket mit julebord med inspiration fra granatæblet, og frugtens fascinerende farver har været udgangspunktet for alt på bordet. Jeg har også brugt gamle vintagevaser og pynt, der alle rummer en historie og betyder noget helt særligt for mig. Nogle af tingene har jeg arvet, andre er fra mit barndomshjem. På den måde er det også blevet et meget personligt julebord.
PÅ BILLEDET Spisebordet er lavet af Julies far, møbelarkitekt Klaus Wettergren, mens stolene, der er designet af Eames, fås hos Paustian. Gulvtæppet er fra Ilva og den store gulvvase en gave

Miks nyt & minder
– Bordets centerpiece er et miks af ting, som gik smukt til mit juleunivers. Mange af vintagekuglerne stammer fra mit barndomshjem, og blomsten i glas er et askebæger, jeg har arvet fra min farmor. Det stod flot fremme hjemme hos hende, og jeg bliver mindet om mine besøg hos hende, når jeg ser det. Og så har det lige præcis den smukke, rosa nuance, jeg bruger i år. For at give bordet højde har jeg stillet en lang række af levende lys i forskellige niveauer, hvilket giver et lidt skævt og personligt træk til lyshavet. Jeg er typisk dansk, når det kommer til stearinlys, og der må gerne være mange – for mig er levende lys lig med hygge, jul og stemning.
PÅ BILLEDET Julie Wettergren er smykkedesigner og vild med at jule.

Gå all-in på farve
– Et granatæble er ikke bare rødt. Det går fra mørkerødt til svagrosa, og de farver havde jeg virkelig lyst til at arbejde med. Derfor har jeg brugt mange forskellige nuancer af rød i både pynten og på lysene, fordi det gør bordet mere personligt, og så er det dejligt at se på. Jeg er en enorm detaljerytter, og det er vigtigt for mig, at nuancerne passer og komplementerer hinanden. Du kan sagtens have to røde farver, der ikke klæder hinanden. For eksempel havde jeg også bestilt lysene i pink, men da jeg dækkede bordet, kunne jeg se, at det ikke fungerede, og så fjernede jeg bare dem igen.
PÅ BILLEDET Stellet er fra Lyngby Porcelæn, mens bestikket er fra Cutipol. Lysene og de små stager er fra Ester & Erik, mens de lidt større Nagelstager er fra Stoff.

Peberkagehus i miniformat
– På hver tallerken har jeg sat et glas med desserten i. I år er det et lille, hjemmelavet peberkagehus, som er supersødt og meget julet. Samtidig går kagens brune og hvide nuancer smukt til det varmrøde univers og de hvide tallerkener. Sneen er lavet af kokos og marengs. Børnene og jeg har en tradition med at bage peberkagehuse i december.

Glasblomsten, vaser og pynt er et miks af arvestykker og vintagefund. De hvide glas er fra Holmegaard, mens de rosa vintageglas er fundet på Etsy.com.

Bag julens sødeste bordkort
– Min mor begyndte traditionen med de spiselige bordkort, hvor hun bestilte honninghjerter med vores navne på hos bageren. Det giver jeg nu videre til vores børn, og de synes, det er helt fantastisk. Jeg har selv bagt kortene, givet dem et lag glasur, som jeg så skriver navnet på, når det første lag glasur er tørt. Børnene og jeg hygger os med at pynte vores honningkager, og mens jeg dekorerer med hvid glasur, pynter de med deres favoritpangfarver på de kager, vi spiser til kaffen.

Cool dug på budget
– Jeg dækker altid op med dug og stofservietter, men det behøver ikke at være dyrt. Hvis jeg har brug for en ny farve, finder jeg metervarestof til både dug og servietter i min lokale stofbutik. Jeg syer ikke stoffet, men river ofte bare stoffet i de størrelser, jeg skal bruge, så det får nogle rå og flossede kanter. Jeg kan godt lide et feminint og fint udtryk, men jeg er også påpasselig med, at det ikke bliver for pladderromantisk, og der giver de rå kanter en god kontrast.

Pynt med frisk frugt
– Jeg er gået all-in på granatæblet og har brugt kernerne i vandet, da det giver en delikat smag og en smuk farve. Jeg har også lagt granatæblerne som en del af bordets centerpiece, hvor de ligger både hele og skåret op som her. Det er superdekorativt, og de overskårne frugter kan sagtens ligge der og se fine ud en hel aften. De bliver lidt tørre til sidst, men så kan man skære den tørre del af og bruge resten bagefter.
PÅ BILLEDET Den enkle karaffel i glas er fra Holmegaard.

Gå efter blomster, der holder
– Jeg har altid blomster på mit julebord og plejer at bruge friske blomster, men i år har jeg kun tørrede blomster. I vasen har jeg sat et par tørrede hortensiaer fra min have. For at udtrykket ikke skulle blive for tungt, har jeg tilsat nogle sorte strå i blomst, og det giver noget højde og luftighed og sørger for, at det hele ikke bliver for pussenusset og sukkersødt.
PÅ BILLEDET Murano-glasvasen er en gave fra Julies mor.

Giv julekagen en makeover
– Tørrede appelsinskiver er gode at pynte med, når dine kager skal se festlige ud. Her har jeg taget en almindelig sandkage, som jeg har skåret ud i lag og lagt italiensk marengssmørcreme imellem. Appelsinskiverne har jeg bagt i varmluftovn i tre timer ved 90 grader og derefter sat fast på kagen, der er smurt op med smørcreme.
PÅ BILLEDET Vintageglasskålene er arvestykker, mens lys og stager er fra Ester & Erik.

Lav søde diy-hjerter
– Jeg har lavet fine hjerter ud af slikstokke, som jeg har lagt sammen to og to. Mellem stokkene har jeg lagt hvid og lyserød smeltechokolade og bagt dem ved 100 grader i ovnen i to minutter, indtil chokoladen er smeltet. Når jeg har taget hjerterne ud, drysser jeg med frysetørrede hindbær og lader dem køle af. Det er nemt at lave og ser virkelig dekorativt ud på julebordet.
PÅ BILLEDET Glasfadet er vintage, mens dugen er metervarestof fra den lokale stofbutik.

Giv kagen et juletwist
– Jeg kan godt lide at sætte mit eget præg på tingene og elsker at pynte. Det gør mig glad, og så kan jeg også lide at glæde andre med det, særligt mine børn. Her har jeg sprunget over, hvor gærdet var lavest, og taget en håndfuld købe-muffins, som jeg har overtrukket med mørk chokolade og fæstnet en hjemmelavet honningkage på.

Tag naturen med ind
– Jeg elsker naturen, og den er en stor del af min hverdag. Jeg bruger meget tid i min have, og jeg er vild med at gå ture. Det gør mig glad. Jeg kan blive helt høj over at se smukke landskaber eller en plante i naturen. Derfor fylder naturen også en del i vores jul. Her har jeg bagt peberkager formet som blade fra et egetræ, som jeg har lidt en forkærlighed for. Træets blade har de smukkeste former og farver, og det er også grenene fra et egetræ, jeg tager ind i buketter, når bladene begynder at falme til efteråret.
PÅ BILLEDET Fadet er fra Julies barndomshjem
