Merja er dronningen af peberkagehuse - få hendes bedste tips til et perfekt resultat

Fx skærer hun altid delene til huset ud på selve bagepladen, så de ikke skal flyttes. Og når de køler af efter bagning, skal de ligge i pres, som var de blomster, du vil tørre.

Peberkagehuse af @silverodlan1
© @silverodlan1

I et hyggeligt hus i Knivsta mellem Stockholm og Uppsala bor 49-årige Merja med sin mand og parrets to yngste børn. Til daglig balancerer Merja to forskellige jobs. Det ene som procesingeniør et par gange om ugen og det andet som selvstændig, hvor hun driver eget firma inden for kreativitet, fotografering og sociale medier.

Det er dog ikke, det eneste, Merja balancerer med!

Hun elsker nemlig også at bygge peberkagehuse - måske mere end de fleste - og det er med at holde tungen lige i munden, når hun hvert år ved juletid prøver at overgå sig selv ved at bygge et spiseligt hus, som er større og smukkere end de forrige.

Noget hun er så god til at hendes peberkagehuse florerer overalt på Pinterest som forbillede for andre peberkagebagere.

Vi har spurgt hende til råds, og du får her hendes bedste tips til at kreere et peberkagehus, der sent vil blive glemt.

PSSST Vil du se, hvad Merja næste gang finder på, så følg med på hendes Instagramprofil @silverodlan.

Peberkagehus af @silverodlan1

Årets peberkagehus inspireret af et luksusdrivhus.

© @silverodlan1
Peberkagehus af @silverodlan1

Merja bruger husblas plader som vinduer.

© @silverodlan1

Hvornår begyndte du at lave peberkagehuse?

 • Jeg begyndte at bygge peberkagehuse, da børnene var små. På den måde blev det en familieaktivitet, hvor min mand og jeg hvert år skiftedes til at tegne og designe huset. Da børnene blev ældre, mistede de interessen for at lave peberkagehusene, så vi lavede ikke nogle i flere år.

 • For syv eller otte år siden lavede jeg mit første peberkagehus selv. Efter det ville jeg hvert år lave et større og smukkere end det forrige og på den måde startede det. Jeg synes, det er så skønt at prøve at lave noget, som er mere fantastisk, større, smukkere og mere avanceret, end jeg har gjort før. Det er dét, der motiverer mig til at prøve at slå min egen rekord.

Hvad er det sværeste ved at lave dem?

 • Det sværeste ved dette års hus var helt klart taget. Det består af tynde rammer med "glas", og der var ikke mulighed for at skære til eller samle delene løbende. Det blev nødt til at passe perfekt fra starten. Jeg synes, det er blevet ret godt.
Peberkagehus af @silverodlan1

Dette storslåede hus med karnap var Merjas projekt i 2018.

© @silverodlan1
Peberkagehus af @silverodlan1

Nissedør fra 2019.

© @silverodlan1

Hvornår går planlægningen i gang?

Forløbet med planlægningen er ikke så langt. En uge før dette års hus var klart, vidste jeg stadig ikke, hvordan det skulle se ud. Jeg vidste, jeg ville lave et peberkagehus med mange vinduer (lavet af husblasplader, red.), så jeg googlede 'luksus drivhus' og fandt et billede, som jeg tegnede en model ud fra.

Hvor får du inspiration fra?

Normalt har jeg en idé om, hvad jeg gerne vil bygge. Men hvis jeg mangler idéer, er min bedste inspirationskilde Pinterest. Man behøver ikke kun søge efter peberkagehuse - man kan også se på billeder og tegninger af rigtige huse og så videre.

Peberkagehus af @silverodlan1

Peberkagehuset fra 2017.

© @silverodlan1
Peberkagehus af @silverodlan1
© @silverodlan1

9 trin til det perfekte honning- eller peberkagehus

1 Jeg tegner altid mit eget mønster med lineal og blyant på kopipapir. Derefter laver jeg min egen dej til huset og skærer stykkerne direkte til på bagepapir, så de ikke mister formen, når jeg løfter dem.

2 Når dejen er bagt, skærer jeg kanterne til, hvis det er nødvendigt.

3 Bagefter lader jeg dem afkøle på en plan overflade med noget tungt ovenpå, eksempelvis bøger. Det er vigtigt, de afkøler med noget tungt ovenpå, for ellers bøjer de i forskellige retninger.

4 Når dejen er kølet, skal alle vinduerne limes på. Det gør jeg med en limpistol.

5 Bagefter laver jeg min egen glasur på en æggevide, 4 dl flormelis og lidt citronsaft. Jeg pynter peberkagestykkerne med glasuren, mens de ligger ned.

6 Hvis jeg vil lave et hegn eller lignende af glasur, så tegner jeg det først på et papir, som jeg lægger i en plastiklomme. Bagefter sprøjter jeg glasuren direkte på plastiklommen, som helst skal tørre natten over. Når det er helt tørt, er det let at fjerne fra plastiklommen.

7 Næste dag limer jeg huset sammen med en limpistol.

8 Bagefter løfter jeg det over på en bakke og sætter lyskæder i.

9 Så dækker jeg alle samlinger med glasuren og pynter det sidste. Jeg bruger normalt ikke slik, men hvis man gerne vil have det på, så skal det gøres nu.

Det tager flere dage at bygge et stort peberkagehus, men jeg synes, man skal skal tage sig tiden til det og ikke stresse over det. Det skal være sjovt at bygge, og det skal ikke føles som noget, der bare skal gøres. Mens jeg bygger, fantaserer jeg ofte om husets historie, hvem der bor der, hvad de godt kan lide, og hvordan de gerne vil have mig til at lave huset. Normalt har moren i peberkagehuset meget stærke holdninger.

Peberkagehus af @silverodlan1

Merjas kreation for 2014.

© @silverodlan1
Peberkagehus af @silverodlan1

Peberkageborg fra 2011.

© @silverodlan1
Peberkagehus af @silverodlan1

Et lille testbyggeri inden det gik løs i 2017.

© @silverodlan1

Merjas 8 bedste tips til at lave et imponerende peberkagehus

 1. Rul delene direkte ud på bagepair
 2. Sæt dem under vægt for at køle af
 3. Lav en åbning i bagvæggen til lyskæden
 4. Lav din egen dej og glasur. Det har en bedre struktur end det, du kan købe i en butik
 5. Hvis du ikke spiser huset bagefter, så lim det sammen med en limpistol. Smeltet sukker farver glasuren lysebrun og brænder også på hver gang!
 6. Dekorer så meget som muligt inden, du sætter det sammen, mens delene ligger ned
 7. Bag nogle ekstra plader peberkager. Det kan være godt at have noget materiale, man kan dække små fejl med
 8. Hav det sjovt og stress ikke. Lad det tage sin tid!