Når tiden nærmer sig første søndag i advent, bærer Nina og Anders Lund Forup to store flyttekasser op fra kælderen til familiens hjem på første sal. Nina kan næsten ikke vente med at åbne kasserne, for her ligger generationer af skattede juleornamenter og venter på at komme frem. Her er de gamle glaskugler fra Ninas farmors barndom. Familien af keramiknisser fra oldemor. De patinerede glasornamenter fundet på parrets mange antikjagter, mange over 100 år gamle. De fine julesager bliver forsigtigt pakket ud og placeret med omhu i familiens 200 kvadrat- meter store villalejlighed i København.
– Jeg er den største juleentusiast, og jeg elsker julepynt. Det har jeg altid gjort, og jeg har samlet på julepynt, siden jeg var barn. I min Barnets Bog har mine forældre skrevet om, da jeg var to år og fik nisser i julegave af min oldemor. Det var det største hit. Nisserne har jeg stadigvæk, og de kommer frem hver jul, fortæller Nina.
For Nina handler julen nemlig om den personlige historie og nostalgi. Om minder skabt sammen med familien. Og om barndommens jul.
– Jeg forbinder jul med hyggelig familietid sammen med forældre, bedsteforældre og oldeforældre. Og jeg holder af at mindes alle vores gode stunder og dem, der ikke er her mere. Det er i vores families ånd at have ting, der rækker bagud, og fastholde traditioner, som familien har delt i mange år. Faktisk er det blevet endnu mere vigtigt for mig, efter vi har fået vores datter, Saga, fordi vi giver julens traditioner og glæder videre til hende, siger hun.
Pynt op med fortællinger
En stor del af julesamlingen bliver hængt på juletræet, der langsomt fyldes med fortællinger fra fod til top. Som de patinerede glaskugler fra farmor eller lyseholderne i sølv, som parret hvert år får af Anders’ forældre. Her er også de mønstrede julekugler, som parret fandt på én af deres første ferier i Goa. Og naturligvis den håndlavede topstjerne i sølv, skabt af Anders’ far, og som parret får lov til at låne hver jul. Grantræets forvandling til årets juletræ tager gerne et par dage, før Nina har sikret sig, at alle familiens klenodier hænger på den rette gren.
– Vi har et hjem, hvor vi går op i indretning, men til jul får det lidt fripas, så længe vores arvestykker er en del af pynten. Specielt på juletræet, der bliver pyntet med alle nuancer. For mig handler julen ikke om en gennemført stil eller en afstemt farveskala, så hvis et vedhæng eller en figur er knap så køn, fordi den er 25 år gammel, er det helt ok, så længe den minder mig om julen hos min farmor, siger hun.
Det er faktisk også Ninas bedste juletip til en personlig og nostalgisk jul: Omgiv dig med pynt fra din barndom og fra din familie. Har du ikke arvet, kan du måske høre dine forældre eller bedsteforældre, om de har pynt, de ikke længere bruger. Og jo, så har hun ét tip mere:
– Værn om tiden sammen med din familie, jeres samvær og jeres traditioner på tværs af generationer. Og har du overskud, er det bare om at fylde mere på og skabe dine egne traditioner, så julen bliver endnu mere personlig for dig. For eksempel har vi indført julesokker her i familien, efter vi har fået Saga, og det er det hyggeligste at vågne op til forventningens glæde over en lille overraskelse.
PÅ BILLEDET Nina dækker altid julebord med dug og servietter i hør for at skabe en højtidelig stemning. Til gengæld skifter hun sit centerpiece hvert år. Denne jul har hun stillet en stor træskulptur i midten.