Pynt op med julebag: Opskrift på nemme småkager med farvede ruder
Skab julemagi i vinduet med de fineste julesmåkager med farvede bolche-ruder, hvor lyset kan skinne igennem. Vi guider dig til hvordan.
Opskrift: Småkager med bolcher
Ingredienser
120 g flormelis
1 tsk vaniljesukker
250 g hvedemel
140 g blødt smør
1 æg
Bolcher i forskellige farver
Redskaber
Kagerulle
Udstikkere - i forskellige former og størrelser - gerne en stor og lille version af hver figur
Sådan gør du
- Rør flormelis, vaniljesukker og mel sammen i en skål
- Smuldr det bløde smør i blandingen
- Tilsæt ægget og ælt hurtigt dejen sammen.
- Del dejen i to og put dem i hver deres frysepose - hvis du senere arbejder med hele portionen på én gang, risikerer du, at den bliver for blød til at håndtere.
- Kom dejen i køleskabet i minimum én time. Den skal være helt hård, før du kan arbejde med den.
TIP Det er en fordel at trykke dejklumperne helt flade, så køler de hurtigere af.
- Sortér bolcherne efter farve og knus dem i en morter eller i en frysepose med en kagerulle
OBS husk et underlag, fx. et skærebræt eller et viskestykke, da det kan lave mærker i bordpladen.
Når dejen er afkølet, sættes ovnen på 180 grader varmluft - ovnen skal være klar, før du begynder at arbejde med dejen, da dejen stadig skal være kølig, når den kommer i ovnen. Så holder den bedre sin form.
- Tag den ene dej ud af køleskabet
- Drys en smule mel på bordet og på kagerullen, så du sikrer dig, at dejen ikke hænger fast.
- Rul dejen ud med en kagerulle til den er cirka 3 mm
- Udstik først dejen med en stor udstikker.
- Udstik derefter et hul i midten med en lille. Det er hér bolcheruden kommer til at være.
TIP Hvis du ønsker at hænge småkagerne op, kan du lave et hul i dejen med en tynd træpind.
LÆS OGSÅ Ideer til at pynte årets julebag.
- Læg forsigtigt de ubagte småkager på en bageplade med bagepapir
- Saml den overskydende dej og kom den i køleskabet.
- Bag småkagerne i 5 minutter
- Tag bagepladen ud af ovnen og hæld de knuste bolcher i hullerne med en teske. Pas på ikke at spilde bolche på dejen!
TIP Du kan blande forskellige farver af knuste bolcher, så du får en mønstret rude i din småkage.
- Bag småkagerne i yderligere 5-7 minutter til bolchedrysset er helt smeltet.
OBS Hold øje med at bolchemassen ikke bobler op - så kan det løbe ud over småkagen.
Afkøl småkagerne på en rist
- Gentag med den resterende dej til du har det ønskede antal småkager
TIP Hvis du vil pynte op med kagerne, kan du hænge dem ned fra en granranke i vinduet eller et skab med fine silkebånd.