Pynt op med julebag: Opskrift på nemme småkager med farvede ruder

Skab julemagi i vinduet med de fineste julesmåkager med farvede bolche-ruder, hvor lyset kan skinne igennem. Vi guider dig til hvordan.

Julesmåkager med bolcheruder
© Natasha Mautone

Opskrift: Småkager med bolcher

Ingredienser

120 g flormelis

1 tsk vaniljesukker

250 g hvedemel

140 g blødt smør

1 æg

Bolcher i forskellige farver

Redskaber

Kagerulle

Udstikkere - i forskellige former og størrelser - gerne en stor og lille version af hver figur

Julesmåkager med bolcheruder
© Natashe Mautone

Sådan gør du

  • Rør flormelis, vaniljesukker og mel sammen i en skål
  • Smuldr det bløde smør i blandingen
  • Tilsæt ægget og ælt hurtigt dejen sammen.
  • Del dejen i to og put dem i hver deres frysepose - hvis du senere arbejder med hele portionen på én gang, risikerer du, at den bliver for blød til at håndtere.
  • Kom dejen i køleskabet i minimum én time. Den skal være helt hård, før du kan arbejde med den.

TIP Det er en fordel at trykke dejklumperne helt flade, så køler de hurtigere af.

  • Sortér bolcherne efter farve og knus dem i en morter eller i en frysepose med en kagerulle
  • OBS husk et underlag, fx. et skærebræt eller et viskestykke, da det kan lave mærker i bordpladen.

  • Når dejen er afkølet, sættes ovnen på 180 grader varmluft - ovnen skal være klar, før du begynder at arbejde med dejen, da dejen stadig skal være kølig, når den kommer i ovnen. Så holder den bedre sin form.

  • Tag den ene dej ud af køleskabet
  • Drys en smule mel på bordet og på kagerullen, så du sikrer dig, at dejen ikke hænger fast.
  • Rul dejen ud med en kagerulle til den er cirka 3 mm
  • Udstik først dejen med en stor udstikker.
  • Udstik derefter et hul i midten med en lille. Det er hér bolcheruden kommer til at være.

TIP Hvis du ønsker at hænge småkagerne op, kan du lave et hul i dejen med en tynd træpind.

LÆS OGSÅ Ideer til at pynte årets julebag.

  • Læg forsigtigt de ubagte småkager på en bageplade med bagepapir
  • Saml den overskydende dej og kom den i køleskabet.
  • Bag småkagerne i 5 minutter
  • Tag bagepladen ud af ovnen og hæld de knuste bolcher i hullerne med en teske. Pas på ikke at spilde bolche på dejen!

TIP Du kan blande forskellige farver af knuste bolcher, så du får en mønstret rude i din småkage.

  • Bag småkagerne i yderligere 5-7 minutter til bolchedrysset er helt smeltet.
  • OBS Hold øje med at bolchemassen ikke bobler op - så kan det løbe ud over småkagen.

  • Afkøl småkagerne på en rist

  • Gentag med den resterende dej til du har det ønskede antal småkager

TIP Hvis du vil pynte op med kagerne, kan du hænge dem ned fra en granranke i vinduet eller et skab med fine silkebånd.

Julesmåkager med bolcheruder
© Natasha Mautone