HER BOR Vibeke Panduro (47), ejer og brandambassadør i Skagerak, Jesper (47), ejer og adm. direktør i Skagerak, Simon (17), Johanne (13).
HVOR Familien bor i et hus fra 1930 på 300 kvadratmeter i Aalborg.
LÆS MERE Følg Vibeke og Jesper på Instagram @vibsp og @jesperpanduro.
Da Vibeke Panduro og hendes mand, Jesper Panduro, for tre år siden var ude og kigge på et rødt hus, der var til salg, tog Vibeke sig selv i at tænke ‘Det bliver en god julestue det her’. Hun kunne se for sig lige præcis, hvor juletræet skulle stå i det højloftede rum med pejs, originale marmorkarme og høje paneler, og hvordan spisestuen ved siden af kunne rumme hele familien. Om det var det, der afgjorde, at parret slog til og købte huset, er måske en overdrivelse, men ikke desto mindre har det røde hus med den perfekte julestue været rammerne for julen hos familien Panduro hvert år lige siden – og sådan bliver det ved med at være.
– Vi holder altid jul herhjemme, og døren står åben for alle i familien. Så er det lidt forskelligt, om vi er mange eller få, men man kan regne med jul hos os, fortæller Vibeke.
Egentlig havde hun og Jesper ikke tænkt sig at bevare husets røde farve, men inden de nåede at beslutte sig for en ny, blev de alligevel glade for den. Særligt når julen står for døren, kommer farven til gavn og nærmest serverer julen på et sølvfad. Det betyder dog ikke, at der ikke bliver gjort noget ud af og kræset om julen hos den nordjyske familie, og særligt Vibeke hygger sig med at pynte op og julebage.
– Jeg kan godt lide at sætte god tid af i december til at gøre alle de hyggelige ting sammen som at bage, pynte op, pakke julegaver ind og lave konfekt. At det er så mørkt udenfor, gør det bare endnu mere hyggeligt, så det skal man bare udnytte, siger hun.
– Julen er også en tid, hvor jeg mindes meget. Både om da børnene var små, og om min egen barndom, tilføjer hun.
Traditionel juleaften – to gange
Hos familien Panduro starter julen første søndag i advent. I weekenden op til begynder de at pynte op og bage, og Vibeke laver årets adventskrans, så det hele er klar til advent. Herefter behøver familien ikke vente hele den lange december på juleaften, for allerede den første lørdag i måneden fejrer de juleaften med gode venner.
– Det startede egentlig som en julefrokost, men så fandt vi langsomt ud af, at det da kunne være ret skønt med andesteg også, og eftersom vi alligevel gav hinanden en gave, så kom juletræet også til, og efterhånden er det blevet en tro kopi af selve juleaften, siger Vibeke, der beskriver begge juleaftener som helt klassiske.
– Vi er egentlig ret traditionelle i vores måde at holde jul på, både i forhold til hvad vi laver, og hvad vi spiser. Vi spiser helt klassisk julemenu med andesteg og brunede kartofler og risalamande til dessert. Jeg har nogle år forsøgt at eksperimentere med lidt forskellige smarte julesalater, men det har ikke den store interesse, fortæller hun med et grin.
PÅ BILLEDET Vibeke er enebarn og havde en lille familie, derfor har det været vigtigt at skabe noget større i sin egen familie og at være noget for mange i julen, som hun synes, binder folk sammen.