Louise har fået kæmpe succes med sin uperfekte keramik, der bliver udsolgt med det samme
Timerne flyver af sted, når Louise Rosager, der står bag ‘Krøllet Keramik’, forvandler ler til unikke keramikkreationer. Kig indenfor i værkstedet, hvor Instagrams mest hypede kopper bliver til.
Louise Roager (22) har siden 2020 drevet ‘Krøllet Keramik’ fra hendes værksted i Oure på Fyn. Se mere på Instagram-profilen @kroelletkeramik og hjemmesiden Kroelletkeramik.dk.
Krøllede kopper malet med stjerner, frugter og tern og slikskåle med store stykker lakridskonfekt udenpå er nogle af de kreationer, der forlader Louise Rosagers værksted. Hendes keramikunivers er finurligt og farverigt, og skønhedsfejl er meget velkomne.
– Jeg dyrker det perfekte uperfekte. Alting behøver ikke at være så stringent og glat. Det kan godt blive lidt kedeligt og uoriginalt. Jeg vil gerne lave noget, der er organisk og anderledes, og jeg synes, det er meget mere personligt, når man kan se et fingeraftryk eller en negl, der har boret sig ind i leret, fortæller Louise.
Da hendes klassekammerater begyndte til fod- bold og gymnastik, begyndte Louise som otte-årig at gå på et keramikhold. Siden er hun gået til og fra keramikken, men i starten af 2020 begyndte hun for alvor at beskæftige sig med leret igen, da hun meldte sig ind i et offentligt værksted i Odense. Hun åbnede Instagram-profilen ‘Krøllet Keramik’, og så tog det fart, for folk var vilde med den anderledes stil.
– Det er en fantastisk følelse, at folk sidder klar, og at der bliver udsolgt på få minutter, siger Louise.
Ny keramiktendens
I starten pendlede Louise frem og tilbage mellem værkstedet i Odense og hendes hjem i Svendborg. Med sig havde hun store kurve og tasker fyldt med hendes keramik, som hun sendte ud til kunder hjemme fra hendes lejlighed. Værkstedet måtte lukke ned på grund af corona-pandemien, men indbakken glødede stadig, og Louise savnede at arbejde med leret.
– Mine forældre er mine største fans, så de sagde, at hvis jeg virkelig ville det her, så ville de gerne indrette et værksted til mig i deres garage, fortæller Louise.
Hun valgte at springe fuldt ud i keramikeventyret og investerede i en ovn for penge, hun havde opsparet til en rejse. I dag er værkstedet blevet hendes kreative frirum, hvor hun er flere timer om dagen.
– Når jeg er her, er jeg fuldstændig fordybet og aner ikke, hvad klokken er. Jeg kan glemme at spise, og nogle gange også at trække vejret, griner Louise.
Hendes karakteristiske stil er meget populær, og har hun brugt tre uger på at lave et parti med 200 kopper, bliver de solgt på fem minutter i webshoppen.
– Der er kommet en tendens, hvor folk gerne vil have, at deres keramik har en historie. I stedet for at have et stel med 12 ens kopper er der mange, som nu gerne vil have 12 forskellige kopper, der hver har sin egen fortælling og er fra forskellige keramikere. Det gør det meget mere personligt, og jeg synes, at det er utroligt fint, det er blevet sådan, siger Louise.
– Nogle gange kniber jeg mig selv i armen over, at jeg hver dag får lov til at lave det, som jeg elsker allermest. Det er helt fantastisk.
PÅ BILLEDET Da Louises forældre tilbød at indrette et rum i deres garage som værksted, var Louise hurtig til at sige ja.

Louise gik efter at male sit værksted i en lyserød ‘bubblegum’-nuance. Hun elsker farver og er mest kreativ, når hun er omgivet af dem.

Louise ville gerne skabe noget finurligt og folkekært, og det blev til slikskåle med slik udenpå.

Efter leret er tørret i to dage, skal det forglødes i ovnen ved ca. 960 grader. Derefter kan Louise male på det, inden det skal i ovnen igen.

Louise har malet små figurer og frugter på kopperne, derefter bliver de dyppet i glasur, inden de skal i ovnen og brændes en sidste gang.

IDÉ Hæng dine kopper til frit skue på væggen for at give din indretning et personligt look.

Louises fem tips til at komme i gang med at lave keramik:
- Undersøg, om der er et værksted tæt på dig, hvor du kan få hjælp fra en dygtig keramiker. Der er mange derude, som meget gerne vil lære fra sig, så spørg.
- Leg med leret! Det er jo lidt ligesom modellervoks, som man legede med som barn. Jeg plejer at sige, at det er leret, der styrer leret og ikke mig. Bare giv dig hen til det, og lad dig følge med.
- Det behøver ikke at være perfekt. Tværtimod bliver udtrykket mere personligt, når man kan se, at du selv har lavet keramikken.
- Find inspiration i de ting, du ser omkring dig, og på Instagram. Håndpluk det, du kan lide, og skab din egen stil ud fra det.
- Udfordr dig selv med masser af farver og sammensætninger. Det er også med til at gøre din keramik personlig og unik.

Louise drejer ikke leret, men former det i stedet i hånden, så hun kan give det et organisk look. Det bedste ved at lave keramik er ifølge Louise processen. Det tager lang tid at lave, og det er lidt som juleaften, hver gang hun åbner ovnlågen efter sidste brænding.


Louise bruger universalfarver, der kaldes ‘stains’ til at male kopperne.

De krøllede kopper og skåle giver et finurligt og personligt udtryk til keramiksamlingen.
