Sådan vælger du det bedste vinkøleskab

© shutterstock

Elsker du at nyde et godt glas rødvin til maden, og holder du af vine, som kan gøre hverdagen til en fest? Så kan du med fordel investere i et vinkøleskab, som er et køleskab, der er specialdesignet til at varetage vinenes behov. Læs med her, og bliv klogere på, hvad du skal overveje, før du køber din favorit.

5 ting, du skal skrive bag øret, når du vælger vinkøleskab

Der er flere elementer, der spiller ind, når du skal vælge dit næste vinkøleskab. Her får du overblikket over de vigtigste fem:

  1. Kapacitet
  2. Størrelse
  3. Type
  4. Funktioner
  5. Beskyttelse

Hver af de fem faktorer bliver gennemgået i det følgende.

1. Kapacitet

Det første, du skal overveje, når du shopper efter et vinkøleskab, er kapaciteten. Her skal du tænke på hvor mange flasker til opbevaring, du har brug for. Modellerne veksler meget i forhold til rummelighed, og de små vil kunne rumme måske 10-15 flasker, mens de store kan indeholde flere hundrede.

Her kan du med fordel overveje hvilke vinbehov, du har, og hvor ofte du regner med at skulle åbne en flaske. Husk, at det ikke er alle vine, der har godt af at ligge for længe på køl.

2. Størrelse

Størrelse og kapacitet hænger sammen, og med størrelse tænker vi her på fysisk størrelse. Modeller med en høj kapacitet vil typisk fylde en del mere end dem med en lav kapacitet. Derfor er det vigtigt at vide, hvor meget plads du har, før du køber.

Har du en mindre lejlighed, kan det være, at der ikke er plads til mere end et lille vinkøleskab, mens en stor villa med tilhørende bryggers lettere kan huse et stort vinkøleskab. Husk også, at en stor variant ofte vil bruge en del mere strøm end en lille.

3. Type

Der findes to typer af vinkøleskabe – den integrerede model og den fritstående. Den integrerede minder om det indbyggede køleskab, da den er bygget ind i selve rummets design - for eksempel køkkenet.

Det vil ofte være lig med et flottere design, hvor køleskabet ikke springer så meget i øjnene, men så skal der også være plads til de nøjagtige mål. Det fritstående kan du derimod placere, hvor du vil, men det vil muligvis ikke være lige så æstetisk flot som alternativet.

4. Funktioner

Den måske mest fremhævelsesværdige funktion i et vinkøleskab er temperaturzonerne. Nogle modeller – gerne de små eller mindre avancerede – kommer kun med én temperaturzone, mens de mere teknologiske kan have to eller tre.

Med flere zoner kan du indstille temperaturen forskelligt i hvert område, og det betyder, at du lettere kan give vinene de forhold, de trives bedst i. For eksempel trives rødvin i andre temperaturer end den lysere variant, og med flere zoner kan du opfylde behovene bedre.

Har du tre zoner i dit vinkøleskab, har du også en til serveringsklare vine. Denne temperatur bør nemlig igen være lidt anderledes end temperaturerne for opbevaring.

5. Beskyttelse

Går du efter de lidt dyrere vine, kan et vinkøleskab med øget beskyttelse være en god ide. Ydre påvirkninger som lys, lugte og bevægelse kan nemlig påvirke vinene, så deres kvalitet og tekstur bliver forringet, og det er især synd med meget dyre vine. Derfor kan du med fordel gå efter et vinkøleskab med indbygget beskyttelse.

Det inkluderer især glas, hvor solens stærke stråler ikke kan nå ind og ændre på kvaliteten, samt tiltag mod rystelser. Det kan for eksempel være særlige holdere til vinene, så de ikke ligger og klirrer, hvilket kan påvirke teksturen. Nogle vinkøleskabe kommer også med integrerede luftsystemer, så luften hele tiden bliver renset. Det sikrer, at lugte ikke forringer vinenes kvalitet.