Sådan laver du den ultimative kop te

Te er dejligt varmt og lækkert, når vi går de koldere måneder i møde, men hvordan brygger man egentlig den allerbedste kop te?

© iStock

Bliv mester i tebrygning

Den klassiske diskussion om te går tit på, om vandet skal være 80 eller 100 grader varmt, men der er faktisk mere i den perfekte kop te, end man lige skulle tro. De fleste er tilfredse med et standardtebrev og vand fra kedlen, men hvis du går lidt mere op i det, kan det godt betale sig at læse disse små tips og tricks.

Det helt rigtige udstyr

Hvis du er en ægte te-connaisseur, skal udstyret selvfølgelig være i orden. En tepotte er et godt sted at starte, og hvis du virkeligt elsker te, kan du købe to - én til grøn te og én til sort.

Teen afgiver nemlig aromastoffer, som sætter sig i tepotten, og de afgiver altså smag til den friske te. Af samme grund må du heller ikke putte tepotten i opvaskeren eller vaske den med opvaskemiddel, da du så fjerner de gode smagsstoffer.

Teblade afgiver bedst smag, hvis de får lov til at flyde frit, og derfor er det en god idé at have et stoffilter eller en stor tesi, som kan afgive god smag, til bladene skal op igen. Grøn og hvid te behøver dog ikke fjernes fra teen, så de kan godt tilberedes i en stempelkande, hvis du hellere vil det.

© iStock

Vandet er alfa og omega

Det kan faktisk godt have betydning for din te, om du bor i hovedstaden eller i det mørke Jylland. Vandets kvalitet og smag svinger nemlig alt efter din landsdel, så hvis du bor et sted med meget hårdt vand, kan du overveje at investere i et kalkfilter eller bruge kildevand i stedet.

Som hovedregel skal vandet være 100 grader, hvis du drikker sort te, urtete, oolong eller rooibos, men hvis du drikker grøn eller hvid te, skal vandet køle af til det når ned på de 70-80 grader, så teen ikke bliver bitter.

Den optimale trækketid

Trækketiden kommer meget an på, hvilken type te du laver. Som tommelfingerregel skal sort te og rooibos trække i 5-6 minutter, hvid te, oolong og urtete i 6-8 minutter og grøn te blot i 4 minutter.

Trækketiden kommer selvfølgelig også an på, hvordan du godt kan lide din te, så vurdér, hvad der fungerer bedst for dig, men som hovedregel må sort te i hvert fald ikke trække for længe, hvis du vil undgå, at det bliver bittert.

Opbevar teen rigtigt

Endelig kan det også have betydning for din te, hvordan du opbevarer den. Te skal helst bo tørt, lufttæt, ikke alt for varmt og helst ikke i selskab med stærkt lugtende fødevarer, så opbevar den gerne i en lufttæt dåse eller beholder.

Hvis den opbevares forkert, kan den nemlig miste både duft og smag, men hvis du opbevarer den rigtigt, kan du have den samme te i op til 2 år, da te ikke bliver dårligt. Og så er det jo en god undskyldning for at investere i den perfekte, fine tedåse, så teen også pynter på hylden.

Hvis du mangler en fin og lækker kop til at drikke din efterårste af, kan du få 5 numre af Bolig Magasinet sammen med 4 lækre Pantone-krus for kun 159 kr. + porto og eksp.

Kilder: Sing Tehus, Te & Kaffe Specialisten, Samvirke