Design award
Design award© boligmagasinet.dk

Design Awards

Det vælter frem med talenter på den danske designscene. Vi hylder de allerbedste ved for første gang at uddele Bolig Magasinets Design Award.

14. september 2007 af Marie Langvad

Dette er Design Awards fra 2007 - vil du se vinderne af Design Awards 2008, så klik her

I år hylder Bolig Magasinet for første gang officielt de designere, arkitekter og butikker, som har størst betydning for nutidens boligindretning og fremtidens designhistorie. Ved hjælp af et kompetent panel af branchefolk er vi nået frem til 10 stærke vindere i forskellige kategorier, som du kan se her og sige tillykke til. Af med hatten og op af stolen - de fortjener alle stående applaus!

Bedste designere: Boris Berlin og Poul Christiansen
Da Komplot fik meddelelsen om, at de havde vundet Bolig Magasinets pris som bedste designere, opholdt de sig i Tyskland. Her var de såmænd i gang med at modtage en anden hæderspris. Pokalerne står med andre ord i kø foran duoens hoveddør, så de sjældent har tid til at hvile på laurbærrene over den ene hyldest, før den næste banker på. Det er nu bestemt heller ikke en disciplin, som de to herrer ynder at praktisere.  
„Vores arbejde er jo ikke en vekseltilstand af bjergsejre og hviledage. Projekter overlapper hinanden, og vi er sjældent færdige med et projekt, før ideen til det næste opstår. Det er en konstant proces," forklarer de. Sikke dog et held. Noget tyder på, at Komplot har mange flere perler i ærmet, end dem de allerede har forskønnet vores boliger med.

Billedet i højre spalte: Boris Berlin og Poul Christiansen (tv.) på en hypermoderne bænk, som snart lanceres af Trip Trap. Bænken fås i forskellige længder. Denne måler seks meter og koster cirka 13.000 kroner.  

Bedste arkitekt: Bjarke Ingels
Der kan godt være lidt skyet på toppen, det ved 33-årige Bjarke Ingels alt om. Der er næppe nogen anden arkitekt i hans aldersklasse, der har fået så mange øretæver for sine kreative bygningsforslag til fornyelse af København som Bjarke Ingels. Og få på hans alder har modtaget så stor hæder og vundet så mange arkitektkonkurrencer. Med Bolig Magasinets pris kan Bjarke Ingels og hans tegnestue B.I.G. tilføje endnu et trofæ til hylden. Det er den kontroversielle herre glad for. ‘En arkitekts skaberkraft er nemlig meget afhængig af andre menneskers velvilje,' som han siger. Men hvad går Bjarke Ingels ellers og glæder sig over?
„Den 1. september går byggeriet af beboelsesejendommen ‘Big House' på Amager i gang. Det kommer til at indebære en cykelsti helt op til 10. sal. Den tur glæder jeg mig til at tage om tre år," siger han. Det gør vi også. Hurra for Bjarke Ingels' skæve bidrag til dansk arkitekturhistorie.  

Bedste design: Christian Flindt
'Orkidé'-stolen er et stiliseret blomsterhoved, men den minder mest af alt om en krydsning mellem en sportsvogn og en limousine. På én gang fræk og elegant og smuk at parkere i ethvert rum. Men før det kom så vidt, er vidunderet også blevet skulptureret, slebet og nusset om gennem tre år på et glasfiberværksted i Københavns Frihavn.
„Den første model var en del større end den endelige version. Men efter at have slæbt den rundt på udenlandske messer fandt jeg ud af, at så snart jeg kom bare lidt syd for grænsen, forsvandt folk nærmest ned i stolen. Det fik mig til at justere den, så stolen også passer til andre end store skandinaver,"
fortæller Christian Flindt.
I dag har 'Orkidé' altså i mere end én forstand internationalt format. En kloning mellem kunst og design, der fortjener en status som nyklassiker.  
Billedet i højre spalte: 'Orkidé', h 105 x b 125 cm, 17.500 kr., v/Paustian og Illums Bolighus. Tak til Ordrupgaard, hvor Christian Flindt er fotograferet.  

Bedste producent: Muuto (Kristian Byrge og Peter Bonnén)
Muuto har en mission: At give skandinavisk design en historisk saltvandsindsprøjtning, så det ikke kun er Arne Jacobsen og Alvar Alto, som verden tænker på, når det gælder design fra vores breddegrader. Til det formål har den unge producent samlet nogle af de bedste yngre designere, og på bare et år har de skabt et arsenal af karismatisk interiør under navnet Muuto. Et succesfuldt teamwork mellem to driftige forretningsfolk og en lille kreativ hær fra hele Skandinavien. Men også et herligt samarbejde, hvor de danske primus motorer kommer i nærkontakt med mange forskellige kreative typer.
„En noget fåmælt finsk topdesigner inviterede os for eksempel på heavy metal-karokebar efter et møde. Det er virkelig sjovt at lære de forskellige personligheder at kende," forklarer Kristian Byrge og Peter Bonnén.
Fællessang er dog ikke en del af det faste repertoire hos Muuto. Fokus er at drive de nye skandinaviske designklassikere frem i rampelyset. Det er foreløbigt lykkedes i 14 lande. Muuto betyder forandring på finsk. Den slags fryder som bekendt, og det gælder i høj grad her.

Bedste butik: Normann Copenhagen
Der lå engang en biograf i det 1.700 kvadratmeter store lokale, som i dag huser Normann Copenhagen. Massefor­førelse er altså ikke en ny begivenhed på den adresse, men hvor det før var spændende film, der fristede, er det i dag interiør- og livsstils­produkter, der giver gæsterne hjertebanken. Ikke siden Paustian åbnede sit møbelhus i Københavns Nordhavn i 1987, har dansk (og internationalt) møbeldesign fået en så fantastisk scene for eksponering. Og det bliver kun endnu bedre.
„I fremtiden kommer man til at se mange flere fede møbler hos os. Lige nu er vi i gang med at købe ind i Paris og Milano," fortæller indehaverne.
Normann Copenhagen er en skøn lokkehule, der leverer en shoppingoplevelse på topplan for alle designinteresserede. Den bedste butik i sin genre.

Bedste indretning: Umami
‘Uhhhmm-ami!' skrev en madanmelder om Restaurant Umami kort efter, at restauranten åbnede. Begejstringen var primært adresseret til lækkerierne på tallerkenen, men vores mundvand løber samme vej over indretningen. Mørke træsorter, fantastisk belysning og moderne møbeldesign i en stor ekspressiv symbiose giver et sug i maven på enhver boligelsker. Det er de britiske indretningsspecialister Orbit Design, som har udtænkt Umamis forførende gemakker.
„Vi ønskede at skabe et miljø, der tilfører spiseoplevelsen en ekstra dimension. Noget glamourøst og enkelt på én gang," forklarer de. Der var pletskud i bøssen, den dag Orbit Design gik i krig i St. Kongensgade 59 i København. I dag ligger Umami med sin afslappede, luksuriøse stemning og kaster international karma i flere kilometers omkreds. Mage til mekka skal man lede længe efter. Umami smager formidabelt - også med øjenene.

Bedste upcoming designere: Remove
Remove er en designgruppe, der helst vil flytte sig hele tiden. Derfor er de heller ikke meget for at tale om det fyrretræ, som de for et par år siden yndede at arbejde med, og som de blandt andet indrettede cafeen i Dansk Design Center med. Ikke desto mindre har flere store internationale stjernedesignere netop lanceret produkter i fyrretræ på møbelmessen i Milano i foråret. Måske de kunne lære lidt af Remove, hvis de vil have det lange ben foran. Men hvad er det, der gør dette års ‘bedste upcoming designere‘ så stærke?
„Vi kender hinanden så godt, at vi sagtens kan skælde hinanden ud, hvis noget ikke er godt nok. Og så har vi fem forskellige personlige indgangsvinkler til design, der bidrager til udviklingen af vores ideer," fortæller de.
Remove arbejder både på fælles opgaver og individuelle projekter. Tilsammen er de en sprængfyldt, kreativ vitaminbombe, som vi forhåbentlig kommer til at nyde meget mere fra i fremtiden.    

Billedet i højre spalte: Remove består af (fra venstre) Thomas Bentzen, Klaus Jakobsen, Peter Johansen, Felix de Voss og Maria Hørmann. Taburet, h 40 x b 40 x d 29 cm, 999 kr., designet af Peter Johansen, bord, h 57 x dia 39 cm, 999 kr., designet af Thomas Bentzen, alt fra Hay.

Bedste kunsthåndværker: Ole Jensen
Der var engang, hvor Ole Jensen fik sorte negle af andet end keramik. Det var dengang i 70'erne, da han uddannede sig til automekaniker hos Volvo i Holstebro.
Uden tvivl en fordel for ethvert karosseri i den omegn, men i 1981 sprang Ole heldigvis op af smøregraven og hen til drejeskiven på Kunsthåndværkerskolen i Kolding.
Siden dengang har hans nænsomme hænder skabt det ene stykke moderne brugskunst efter det andet, der gør kaffen, madlavningen, ja, selv den trivielle opvask lidt smukkere. „Jeg prøver konstant at pege på kvaliteterne i det hverdagslige. Min styrke er at gøre noget særligt ud af noget, som i virkeligheden er meget alment," siger Ole. Det var Bolig Magasinet og vores ekspertpanel rørende enige i. Hr. Jensen er en suveræn vinder i kategorien ‘Bedste kunsthåndværker'.   

Billedet i højre spalte: Ole Jensen laver alle sine modeller i keramik, uanset slutproduktets karakter. Lige nu arbejder han på et møbel til Snedkernes Efterårsudstilling, og selv det starter sit liv i ler. Kopperne her har Ole Jensen designet for Normann Copenhagen, ‘Familla', 30 cl, 149 kr.

Bedste udenlandske designere: Ronan og Erwan Bouroullec
Ronan og Erwan Bouroullec er et par brødre, som aldersmæssigt stadig burde være lidt grønne bag ørerne, når det gælder samarbejde med store internationale designvirksomheder. Men sådan forholder det sig ikke for de to franske designere, der, med henholdsvis 25 og 30 år på bagen, allerede har et cv så glamourøst, at det for længst er blevet for sent at kalde dem supertalenter. Nye, spændende materialer og overraskende former er tre ting, som brødrene Bouroullec dyrker i stor stil i deres boligdesign.
„Vi forsøger altid at skabe produkter, som på en særlig måde imødekommer et behov hos forbrugerne," siger de. Foreløbigt har det resulteret i kontrakter med designfirmaer som Vitra, Cappellini og danske Kvadrat. Imponerende og fantastisk inspirerende for alle med indretning i blodet. Brødrene Bouroullec er dette års bedste udenlandske designere. Lur os, om de ikke bliver dette årtusindes svar på Philippe Starck.  

Billedet i højre spalte: Den dekorative rumdeler består af plastikmoduler, som sættes sammen og hænges op i loftet. ‘Algues', designet af brødrene Bouroullec, 2 kvm., 869 kr., Paustian.

Læsernes favorit: Louise Campbell
Louise Campbell burde egentlig være fotograferet på en trone. Hun er nemlig dronningen af dansk design, hvis man skal tro Bolig Magasinets læserafstemning. Campbell slugte langt størstedelen af stemmerne i konkurrencen om at blive læsernes favorit, men det betyder skam ikke, at damen er overmæt af popularitet.
„Der er to ting, som virkelig kan gøre mig glad. Den ene er, når en ting, jeg holder af, bliver sat i produktion. Den anden er, når jeg får en pris. Sidstnævnte er faktisk meget nødvendig for min motivation," fortæller hun.
Og motivation skal der til, når man hedder Louise Campbell. De næste tre år er hendes kalender booket med designopgaver for diverse producenter, der gerne vil have del i læserkæledæggens magiske aura. Hvem, hun præcis har legeaftaler med, er dog hemmeligt. Men ét er sikkert: Vi kan glæde os til mange flere godbidder fra Louise Campbells tegnebræt.

Billedet i højre spalte: Louise Campbell sidder behageligt på og under sit eget design. Stol, ‘Prince Chair', h 76 x b 94 x d 75 cm, 12.850 kr., Hay, lampe, ‘Collage', h 36 x dia 60 cm, 6.995 kr., Louis Poulsen. 

Andre læsere kan også lide...

Seneste

Måske er du interesseret i ...