Design Awards 2019 | Jakob Wagner har skabt en award med en helt særlig symbolik

Den kommer til at se forskellig ud i alle de hjem, den kommer til at stå i. Men budskabet er det samme.

© Martin Stampe

En award med et særligt fokus

Når årets Design Awards uddeles, er det et helt særlig trofæ, vinderne får med hjem til kaminhylden.

Design Awards 2019 har et særligt fokus på bæredygtighed, hvorfor der i år uddeles to helt nye priser (LINK). Derfor skal awarden, der uddeles, selvfølgelig afspejle det fokus.

Briefet til designeren af prisen var dermed meget klart: det skulle være en award, hvor bæredygtighed er i fokus.

Og netop bæredygtighed er Jakob Wagners hjertebarn:

– For mig er det den vigtigste agenda, vi overhovedet kan arbejde med, siger han.

Han håber, at awarden kan være med til at åbne folks bevidsthed.

– Jeg så en mulighed som designer for at gøre det til mere end en award, en mulighed for at skabe en slags symbolik, en slags metafor. Det er ikke bare tre ringe, det er tre ringe, der har en betydning, tre ringe, der refererer til noget ganske bestemt, og de interagerer på en ganske bestemt måde, forklarer han.

Awarden er udført i det bæredygtige materiale Really, der er upcyclede tekstilfibre fra Kvadrat.

© Martin Stampe

Treenigheden

Awarden består af tre ringe og en fjerde, der fungerer som fod, når ringene foldes ud.

Jakob Wagner forklarer, at de tre ringe repræsenterer de tre aspekter af bæredygtighed. Den økonomiske del, den miljømæssige del og den sociale del.

I arbejdet med designet var målet at gøre objektet tredimensionelt og vise den gensidige afhængighed mellem de tre elementer.

– Jeg vidste, at jeg ville arbejde med de tre facetter og vise, at det er en treenighed, tre dele af det samme, som er afhængige af hinanden og som påvirker hinanden. Der var alle mulige forstadier, men det endte med tre skiver, som holder hinanden, næsten svævende, man kan ikke se forbindelsen, men den er der helt tydeligt, fortæller Jakob Wagner.

De tre ringe er naturligvis tre forskellige størrelser.

– Jeg har med vilje ikke sagt, hvilken ring der repræsenterer hvad. Det er dynamisk og foranderligt fra situation til situation. Som designer skal man ikke overfortolke, beslutte eller bestemme for meget.

“Det er vigtigt for mig at designe noget, vi får lyst til at røre ved”

For Jakob Wagner er der fire aspekter, der skal være tilstede, før han er tilfreds med sit design.

Det første element er skønhed.

– Vi skal blive glade og bløde i kroppen af at se objektet og have med det at gøre. Skønheden er dét, der byder én velkommen. Det er den faktor, der afgør, om døren står åben, eller om den ikke står åben, forklarer han.

Et andet aspekt, som Jakob Wagner gerne vil inkorporere i sit design, er noget, som er tydeligt gennem hele hans design-portfolio. Han vil gerne inspirere til leg og interaktion.

– Det er vigtigt for mig at designe noget, vi får lyst til at røre ved, lege med, pille ved. Man skal have lyst til at gå ombord i det, og man skal undres. Og det er dét, der også er med den her award. Den kan noget. Den inviterer til, at vi leger med den.

– En award har to liv. Den har sit første liv, når den bliver overrakt. Det andet liv er det liv, den får, når den står til skue et sted. Det er her, foden kommer i spil. Her vil den stå relativt statisk. Men hver gang nogen rører ved den, tager den op og stiller den igen, så er den ny. Den skifter udtryk og er dynamisk. Den vil aldrig nogensinde stå på samme måde. Awarden kommer til at stå på 25 forskellige måder i de hjem, den kommer til at stå i. Er det ikke fedt? Det er også et mangfoldighedssymbol, vi er alle sammen forskellige, forklarer han.

Det sidste og vigtigste element handler om forbindelse. Dels til hinanden og dels til det univers, der har skabt os, og som vi er medskaber af. Den forbindelse inspirerer os naturligt til bæredygtig bevidsthed.

– Jeg vil gerne, at designet rækker ud over bare at være de materialer, den er skabt af, at den fortæller mig noget om en sammenhæng. En sammenhæng, som man pludselig forstår bedre, husker bedre og er meget mere opmærksom på.

Awarden overrækkes til de heldige vindere af Design Awards 2019 på Bellevue Teater den 3. september.