Vinderne af Bolig Magasinets Design Awards 2011
Bolig Magasinet har kåret det smukkeste, bedste og mest lovende inden for dansk og udenlandsk design. Se de 12 vindere her
Bedste boligbutik: Paustian
Susanne Meyer, marketing- og kommunikationsansvarlig hos Paustian:
Hvad er målet med Paustian?
At skabe butikker med et varieret sortiment, der tiltrækker designelskere - unge som ældre. Vi forsøger at skabe butikker, hvor alle føler sig velkomne, også når de ikke køber noget. Ingen museumsstemning, tak! Hvis folk har lyst til at komme forbi og drikke en kop kaffe og slænge sig foran pejsen uden at se på et eneste møbel, er det helt fint med os.
Hvorfor er butikken så populær?
Vi har et af de største udvalg af møbler, tæpper, belysning og accessories samlet under ét tag. I modsætning til mange andre butikker er vores møblering ikke mærkeopdelt. Vi sætter produkterne sammen, som vi synes, de klæder hinanden bedst, og med tanke på, at folk jo sjældent indretter sig med blot et par mærker i deres hjem.
Hvordan ser fremtiden ud for Paustian?
Vi håber, at den ser lys ud ... Vi vil satse på endnu flere kundearrangementer i vores butikker. Vores online shop vil blive udvidet, og vi vil designe endnu flere egne produkter med et klart Paustian-designudtryk til fornuftige priser. Her tænker jeg meget på den nye kundegruppe, vi har fået flere af i de seneste år; unge par, der er ved at 'bygge rede' og måske har arvet lidt designmøbler fra deres forældre, men godt selv vil supplere med en ikke alt for dyr ting.

Bedste design: Barstolen 'Spine'
Designet af Space v/Signe Bindslev Henriksen & Peter Bundgaard Rützou:
Hvad er det, der er så specielt ved 'Spine'?
'Spine' er lavet i et materiale, der kan klare at blive brugt i årevis. Den er meget behagelig at sidde i, fordi den er ligeså bred som en spisebordsstol, og den høje ryg gør, at du lige kan sidde der en time ekstra.
I har indrettet nogle af Danmarks mest berømte restauranter. Hvorfor vil I også designe møbler?
Mange af vores ideer opstår, fordi vi undervejs i en indretningsopgave opdager nogle huller i markedet. Og der er en vis tilfredsstillelse ved at kunne røre ved et møbel, du har lavet, kramme det og tage det med dig. Vi har altid haft den fascination, men vi har bare ikke rigtig haft tid til det.
Hvad er jeres næste projekt? Til september lancerer vi til møbelmessen i Shanghai et nyt skandinavisk luksusbrand med møbler i samarbejde med en stor kinesisk møbelproducent. Her bliver der virkelig gået op i detaljen - det er rigtig snedkerkunst. Kollektionen kommer til at bestå af sofa, spisebordsstole, loungemøbler, borde, lamper og meget mere. Møblerne bliver lanceret i Europa til møbelmessen i Milano 2012.

Bedste danske designer: FurnID
Bo Strange & Morten Kjær Stovegaard:
Hvilket møbel er I mest stolt af at have lavet? ’Dekka’. Det er sådan et møbel, der aldrig er blevet lavet før, og det var første gang, vi ingen grænser havde, hverken økonomisk eller designmæssigt. Der er kun solgt 4-5 stykker på verdensplan, og det er vildt overraskende, for vi havde kun regnet med at skulle lave en.
Hvad vil I gerne huskes for?
For at lave lidenskabelige og imødekommende møbler, som du har lyst til at gå hen og røre ved eller sidde i. Deraf vores slogan FurnID Inviting Design.
Hvorfor lave endnu en lænestol? Al fornyelse og innovation stopper, hvis man har den tankegang. Vi er nødt til at udfordre kroppen. Og vi kan jo ikke lade være, det er hele vores liv. Vi brænder for at skabe noget, som ikke er set før.

Bolig Magasinets hæderspris
Michael Ring, adm. direktør for Stelton:
Hvad er jeres mest populære design?
Det er termokanden af Erik Magnussen. Den er stadigvæk et ikon. Faktisk er termokanden både en gave og en forbandelse. På den ene side har vi solgt mere en 10 millioner termokander, og et så storsælgende produkt møder man ikke mange af. På den anden side måler vi alle andre produkter op imod det, og det er ikke altid fair.
Bliver du aldrig træt af at lave ting i stål?
Det er rigtigt, at vi er mest kendt for vores design i stål, da vores brandanker oprindelig var stål. Det var helt naturligt, fordi vi dengang producerede produkterne på vores egen stålfabrik. I dag er brandankeret formen cylindrisk. Vi har sagt, at vi laver skandinavisk design - og med det kommer en bestemt stil. Og så er selve materialet ikke længere vigtigt. Derfor laver vi også produkter i andre materialer som porcelæn, bambus, glas, lærred og melamin. Men det er en lang og sej kamp at rykke Stelton-brandet i folks bevidsthed.
Hvad synes du selv, at du har gjort for dansk design?
Jeg har været med til på en konstruktiv måde at sikre dansk design en førende position i udlandet. Jeg har været med til at definere opbygningen af designmessen i Frankfurt, hvor dansk design nu står helt fremme og samlet. Jeg kunne virkelig godt tænke mig at få Danish Modern tilbage som omdrejningspunkt for hele den danske designbranche, for vi står stærkere i fællesskab. Jeg håber også, at jeg har været med til at vise, at man kan puste liv i et gammelt firma.
Hvorfor har I valgt at lave et nyt brand, Rig-Tig?
Vi overvejede at købe et eksisterende brand, for her ville allerede ligge et salg og et koncept. Men vi fandt hurtigt ud af, at vi hellere ville lave vores eget helt fra bunden. Her bestemmer vi selv produkterne, indpakningen, marketing, så det hele hænger sammen og er, som vi gerne vil have det fra starten. Det er vigtigt for os at afgrænse Rig-Tig og Stelton fra hinanden. Det er to selvstændige brands med hver deres sæt af værdier. Med Rig-Tig fanger vi et andet segment - hvor alle kan være med.

Årets ildsjæl: Bjarke Ingels
Jakob Lange, partner i tegnestuen BIG:
Hvordan er det at arbejde tæt sammen med Bjarke?
En af Bjarkes største styrker er, at han er god til at spotte og udvikle den gode idé, når den opstår, også selv om grundideen kommer fra en af kontorets unge talenter. Denne arbejdsform gør at alle på BIG har meget frie hænder til at udvikle nye ideer.
Slapper Bjarke nogen sinde af?
Det er rigtigt, at Bjarke oftest sidder i et designmøde på telefonen med en stor, ny potentiel kunde eller er i gang med at stige ombord på flyet KBH-NYC. Men når han en sjælden gang tager en smule ferie, drager han langt væk fra computere og telefonsamtaler. Sidste år drog han på rensdyrjagt i den grønlandske vildmark med en gammel ven.
Hvorfor tror du, dommerne har stemt på Bjarke Ingels som Årets ildsjæl? Bjarke lever og ånder for arkitekturen, og jeg tror ikke, at dommerne kan finde mange, der så passioneret fortæller omkring mulighederne for at gøre byer og bygninger til et bedre sted at leve i. Som arkitekter er vi er jo i den fantastiske position, at vi faktisk har mulighed for at påvirke den måde, vi lever på til det bedre ved at skabe muligheder, man ikke nødvendigvis havde forestillet sig var muligt.
Hvilket af jeres projekter er I mest stolte af? Nogle af de projekter, som jeg tror kommer til at gøre en kæmpeforskel, er for eksempel Amagerforbrændingens nye anlæg med skibakke på taget, Tallinns nye rådhus, vores kunstmuseum i Nuuk eller vores projekt på Manhattan, som forener den danske karrébygning med det amerikanske højhus. Courtyard + skyscraper = courtscraper

Bedste kunsthåndværker: Jelena Schou Nordentoft & Ditte Reckweg
Hvorfor er den stribede 'Omaggio'-serie jeres mest populære produkt?
Det er en klassisk flaskevase i nutidig fortolkning. Den er også meget tydelig, så den giver en stor effekt i et hjem. Vi spår, at tekanden i samme serie bliver rigtig populær, blandt andet fordi den har en meget smuk træhank, der står flot til de sorte striber. Hvad er I mest stolte af at have opnået?
Vi er nok mest stolte af vores butik, der betyder meget for vores identitet. Men vi er også stolte over at have været med til at skyde Kähler i gang med 'Omaggio'-serien i 2007.
Hvorfor er I så glade for at lege med Kähler?
De er ikke optagede af en bestemt stil, men lader designerne definere deres stil. Og så vil de virkelig keramikken - ligesom os.
Hvad er jeres drøm som kunsthåndværkere?
Den ultimative luksus, vi kunne forestille os, ville være at have mere tid. Den skulle bruges på at designe nogle af de ting, der myldrer op i vores hoveder.

Bedste køkken og bad: Hansgrohe
Thomas Leth, adm. Direktør:
Hvad betyder det at have over 100 års erfaring i ryggen?
Vi kigger bagud, når vi udvikler nye produkter og bruger tidligere erfaringer. Og det er en familievirksomhed, som betyder, at man har en anden tilgang til tingene; ejerne føler et ansvar for medarbejderne og omverdenen, og det skal være et godt sted at være ansat.
Hvordan har I skabt kontakt til brødrene Bouroullec?
De seneste 15 år har vi arbejdet sammen med flere internationale designere. Det startede med Philippe Starck i 1994, og fordi vi havde en tæt dialog med ham, kom vi sådan lidt ind i møbeldesignverdenen. Vi har ligeså stille udvidet med flere spanske, italienske og franske designere.
Hvad er så specielt ved Bouroullecs design for Hansgrohe? Det er utroligt fleksible produkter på den måde, at det er en bred vifte af produkter. Der er flere typer håndvaske, armaturer og vandhaner, og vaskene kan monteres med forskellige typer armaturer forskellige steder. I dag vil folk gerne have noget individuelt, og det lægger den her serie op til. Den er designet ud fra filosofien 'Feel free to compose'.
Jeres forventninger til den nye 'Axor Bouroullec'-serie - der jo ligger i den noget dyre ende?
Den er helt klart til den design- og kvalitetsbevidste forbruger. Den vil nok især ramme dem, der kender de her designere i forvejen.

Bedste producent: Hay
Rolf Hay, stifter og medejer:
Hvad er jeres mål med Hay?
Mette (Rolfs kone og medejer) og jeg vil udvikle det her sammen med nogen, vi kan lide. V stiller krav til vores medarbejdere ved at give dem udfordringer, der lige ligger 10 % over, hvad de selv tror, de kan. For os er vækst i sig selv ikke et mål. Men når det er sagt, er det da vores mål, at vi fortsat skal vækste de 30-40 % om året, som vi har gjort hidtil.
Ser vi mere fra Scholten & Baijings hos Hay?
Ja, der er fuld gang i udviklingen af en hel serie til køkkenet med glas, bestik, tallerkener med mere.
Hvordan vælger I, hvilket design der skal sættes i produktion?
Vi får omkring 50 henvendelser om ugen med forslag til møbler og accessories. Dem deler Mette og jeg mellem os, så hun tager accessories, og jeg tager møblerne. Vi har også en rimelig fast stab af designere, der næsten alle har stået i vores butikker og ekspederet kunder. Derfor ved de præcis, hvad kunderne interesserer sig for og efterspørger.
Hvem er Hays målgruppe?
Markedet har åbnet sig. Her i foråret har vi solgt rigtig mange puder, 'Pinocchio'-tæpper og sengetøj til konfirmander. Der kommer en helt ny generation, som er meget mere designinteresseret, end vi var i den alder.

Årets upcoming: Jonas Trampedach & Birgitte Due Madsen
Hvordan er det at arbejde sammen som keramiker og møbeldesigner? Det, at vi har to forskellige designbaggrunde (Birgitte er også uddannet produktdesigner, mens Jonas er uddannet industriel designer, red.), ser vi som en styrke, der gør, at vi tilsammen har et bredt repertoire at byde på. Vi kan generelt godt lide samarbejder, til trods for at processen ikke nødvendigvis er nemmere. Det er en god måde at blive ved med at udvikle sig på i forhold til sin profession. I forbindelse med uret 'Ora' har vi talt en del om, at det er skabt af en mand og en kvinde, og at det skinner igennem i resultatet. Hvad var det sværeste ved at lave 'Ora'?
Vi var enormt hurtige om at lave 'Ora'. I løbet af en uges tid mødtes vi nogle gange og ideéudviklede over vores fascination af støbte tal og bogstaver. Vores grundtanke var at lave et gedigent og klassisk produkt, der let kunne reproduceres, og som både appellerede til mænd og kvinder. Så fra den første idé til den første prototype gik der faktisk ikke mere end tre uger. Det sværeste ved 'Ora' var nok at styre tålmodigheden efter at se de første færdige ure fra fabrikken.
Hvad er jeres næste projekt?
I øjeblikket arbejder vi på et nyt og spændende keramisk produkt til Kähler, som dog endnu ikke er klar til at blive præsenteret nærmere.

Årets udenlandske navn: Gunilla Allard
Hvad er specielt ved netop dit sengegærde?
Jo mere jeg satte mig i problematikken omkring sengegærder, jo mere blev jeg overbevist om, at det måtte kunne gøres renere. Derfor er gærdet beklædt med læder på kanten og med læderknapper som en detalje. Vil der ske en videreudvikling af 'Cumulus'? Det er absolut muligt, at der vil ske en videreudvikling i fremtiden.
Skal du lave mere sammen med Erik Jørgensen? Jeg håber, at vores samarbejde kan fortsætte. Vi har kendt hinanden i mange år efterhånden.

Bedste indretning: Joe & The Juice
Per Krogsgaard, kreativ chef hos Joe & The Juice, står bag kædens nye indretningskoncept:
Hvorfor er lyserød den gennemgående farve i jeres barer?
Vi har faktisk også nogle med orange og blå farver, men vi vælger pastelfarver, fordi det er såkaldte Miami-farver, som Kaspar (medejer, red.) er vild med. De er også en god kontrast til de maskuline drenge i baren.
Hvordan skal kunderne opleve det at gå ind i en Joe & The Juice?
Jeg vil gerne udfordre dem. De skal se noget, de ikke er vant til at se. De skal også føle sig hjemme. Og så skal de føle sig tiltrukket af vores juicere (de velproportionerede fyre bag disken, red.). Det sidste lyder måske lidt underligt, men sådan er det - og vi kan se, det virker.
Hvad går du efter, når du finder ting til barerne? Der skal være noget pastel, noget barokt og noget blødt, så det stadig er hjemligt. Jeg er uddannet hos Marcel Wanders (stifter af det hollandske designfirma Moooi, red.), så jeg bruger mange ting fra Moooi. Kvadrat-stoffer og lamper fra Flos er også en fast del af indretningen.
Hvorfor bruger I jeres medarbejdere som modeller på kaffeposerne?
Det er sjovt for kunderne at kunne se den samme mand på posen som bag baren. Og så skaber det den familiefølelse, vi gerne vil have. Vi går ud sammen, vi er faktisk som en familie hos Joe & The Juice. Det er lidt som et omvendt arbejdsforhold, hvor man er hjemme 37 timer, resten af tiden er man hos Joe & The Juice.

Læsernes favorit: Södahls tekstiler
Ditte Vestergaard Sørensen, chefdesigner hos Södahl:
Hvilken retning vil du gerne dreje Södahl i rent designmæssigt?
Det, jeg har forsøgt på det seneste år, er at få nogle flere farver ind og måske rette vores ting mod en mere mode- og designbevidst målgruppe. Jeg har kigget meget på trends.
Hvordan undgår du så blot at kopiere andres produkter?
Jeg tilfører min personlige stil. Jeg synes, der ligger meget af mig i de design, vi har, men selvfølgelig man kan jo ikke undgå at blive inspireret rundt omkring af det, man ser.
Kender du Södahl fra din barndom?
Ja, jeg kan huske det som de fine og dyre duge og det meget klassieke. Det var noget, min mor havde, og som jeg har set i butikkerne. Jeg har stået og tænkt: “Hold da op, det får jeg aldrig råd til.“
Hvorfor ville du gerne arbejde for Södahl?
For at tilføre brandet noget nyt, og fordi det er en mulighed for at få mine ting ud i de danske hjem. Det er selvfølgelig også en fordel, at de fleste kender Södahl, som er godt og solidt dansk brand. Jeg synes, det er fedt, at firmaets historie går helt tilbage til 60'erne. Det er et privilegium at være med i den tidslinje.
