3 uundværlige tips til den perfekte øko-bolle

Det kan være svært at ramme den helt rigtige konsistens, når man bager selv. Vi har samlet de vigtigste tips og tricks, som enhver ægte bage-entusiast bør kende. Læs mere her.

© Schulstad

Vi kender det alle. Intentionen var god, men bollerne blev ikke helt som ventet. Det kan være udfordrende at ramme den rette konsistens, når man bager. For hvordan er det lige, at man får den lækre smag, når man bager økologisk?

Følg vores guide til at lave lækre øko-boller, så du kan imponere familie og venner og nyde en smagfuld bolle - selvfølgelig økologisk.

En bolle er ikke bare en bolle

En ting er smag, en anden er konsistens og noget helt tredje er udseende. Der er nogle basisting, som er gode at have på plads, når man begiver sig ud i et økologisk bageeventyr. Udover at det skal smage godt, er det også vigtigt, at bollen ser indbydende ud.

Vi har spurgt Schulstads egen bager og produktudvikler, Henrik Hemmingsen, hvordan man lykkes med den perfekte bolle. Han giver disse tre uundværlige råd.

1 Sæt kernerne i blød

Allerede dagen før er det en god idé at sætte kernerne, du vil bruge, i blød. Havregryn er for eksempel rigtig gode til at holde på væske, og det kan have stor betydning for, om brødet bliver tørt eller ej.

Har kernerne fået lov til at suge fugt natten over, giver det et mærkbart bedre resultat og gør, at bollerne ikke bliver tørre og kedelige.

Dette tip er en vigtig del af Schulstads egen bageproces, som Henrik Hemmingsen har været med til at forfine over årene for at opnå den helt rette konsistens.

Sæt kernerne i blød dagen før. Det gør, at bollerne ikke bliver tørre og kedelige.

© Schulstad

2 Temperaturen spiller en rolle

Når du ælter dejen, sker der en masse processer og reaktioner i dejen, som har indflydelse på, hvor gode bollerne bliver i sidste ende. Derfor er det ikke ligegyldigt, hvordan du ælter dejen, hvor længe og hvilken temperatur ingredienserne har.

Et godt tip fra Schulstads bager og produktudvikler er at bruge lunkent vand, når dejen skal æltes, da du herved kan ælte dejen længere og dermed få en smidig dej. Brug for eksempel det vand, som kernerne har ligget i blød i natten over.

3 Giv det tid

Selvom det kan knibe med tiden i hverdagen, er det godt givet ud ikke at haste bagningen igennem. Et af ekspertrådene fra Henrik Hemmingsen er nemlig at ælte dejen længe – gerne i 8-12 minutter – så overfladen bliver glat og smidig. På denne måde sikrer du, at alle ingredienser bliver fordelt jævnt, samtidig med at du opnår et mere ensartet udseende. Er du en ægte nørd, når det kommer til at bage, så ved du måske allerede, at den optimale dejtemperatur er 28-29 grader? Ellers er tippet hermed givet videre fra Henrik Hemmingsen.

Detaljerne gør forskellen

Når først du får indarbejdet de små tips og tricks, er det nemt at få lækre, smagfulde og økologiske boller på bordet. Det kan lyde simpelt at bage en bolle, men hvis du for alvor vil imponere dine kære med den perfekte bolle, så er det værd at gøre brug af et par insider-tips fra eksperten.

Hvis ikke der skulle være tid til hjemmebag, så kan du prøve Schulstads to økologiske nyheder – begge bagt efter mesterbagerens råd.