Den søde, den salte og den knasende: Tre lækre opskrifter til efteråret

Fra søde sager til cremede fristelser. Brug de mørke tider i køkkenet med disse lækre opskrifter, der varmer i efteråret - og tilmed et ret så sunde.

© Electroux

Der er intet som efteråret, hvor du kan hygge og lune dig indendørs med stearinlys, uldtæpper og masser af hjemmebag og hjertevarm mad. Og hvis det både smager som en bid af himlen og tilmed er bare lidt sundt, er det jo ren win-win.

Sammen med Electrolux giver vi dig her tre opskrifter på tre forskellige retter, der meget vel kan gå hen og blive efterårsfavoritter. Få også tips til, hvordan du med det helt rigtige køkkenudstyr kan opnå perfekt tilberedning af dine råvarer.

Den salte: Fyldte søde kartofler med feta

Bagte kartofler er en klassiker, der ofte bliver degraderet til tilbehør. Gør den i stedet til måltidets stjerne, og byt den almindelige bagekartoffel ud med en sød kartoffel for en helt ny smagsoplevelse.

© Electroux

Det skal du bruge (Til fire personer)

  • 4 søde kartofler
  • 150 g fetaost
  • 2 dl creme fraiche efter eget valg (vi brugte havrebaseret)
  • 1/2 rødløg
  • 1 1/2 spsk tangkaviar
  • 1-2 spsk minikapers
  • 1 spsk dild
  • 1 citron, skal + juice
  • Salt og peber

Sådan gør du

Sæt ovnen på 200 grader varmluft. Bager du kartoflerne i din SteamPro-ovn fra Electrolux, kan du også vælge funktionen Steamify, der automatisk tilføjer den rette mængde damp for at sikre en mør gennembagning. Stik huller i de søde kartofler med en gaffel, læg dem på en bageplade og bag i 45 minutter til en time, eller indtil de er bløde hele vejen igennem.

Kom creme fraiche i en skål, og tilsæt det finhakkede løg og den smuldret fetaosten med resten af ingredienserne. Kassér citronsaften, hvis du bruger creme fraiche af komælk. Smag til med salt og peber.

Skær kartoflerne halvt over, og åbn dem. Fyld med fetamos, og servér med mere dild, løg og tangkaviar. Gør det ekstra grønt, og servér med grønne ærter, avokado og salat.

*TIP For en fuldstændig plantebaseret opskrift kan du bruge mosede kikærter med ca. 1 tsk dijonsennep i stedet for fetaost.*

Den søde: Blondies med tyttebær

En brownie, hvor du bruger hvid chokolade i stedet for almindelig, kaldes blondies. Med denne variant får du både knas, dybde i smagen og en lækker, fudgy konsistens – ligesom en blondie skal være.

© Electroux

Det skal du bruge (Til 12 stykker)

  • 4 dl mandelmel
  • 2 1/2 dl grovhvalsede havregryn
  • 1 spsk loppefrøskaller
  • 2 tsk bagepulver
  • 1/2 tsk vaniljepulver
  • 3 æg
  • 4 1/2 spsk rørsukker
  • 1/3 tsk salt
  • 1 1/2 dl tyttebærsyltetøj
  • 3 dl fint revet pastinak
  • 6 spsk smeltet kokosolie
  • 1,2 dl æblejuice
  • 1 tsk knust kardemomme
  • 1 1/2 dl flisede mandler
  • 1 1/2 spsk ahornsirup

Sådan gør du

Sæt ovnen til 200 grader varmluft eller 160 grader ved brug af SteamPro-ovnens dampfunktion, der giver kagen et lækkert, fugtigt indre og et sprødt ydre. Kombinér alle tørre ingredienser i en skål, og sæt til side. Pisk æg, sukker og salt til en luftig masse i en ny skål. Vend forsigtigt revet pastinak, tyttebærsyltetøj, kokosolie, æblejuice og kardemomme i æggemassen. Sigt herefter tøringredienser i massen, og vend det forsigtigt sammen.

Smør en bageform på 24 x 30 cm, og læg bagepapir i bunden. Hæld dejen i, og drys med flisede mandler, ahornsirup og salt. Bag dine blondies i 18 til 22 minutter ved varmluft eller 45 minutter med Steamify.

Lad kagen afkøle helt, inden du skærer den i 12 mundrette stykker og serverer med en kop frisk, varm kaffe til.

Den sprøde: Vegansk knækbrød

Løft din daglige eftermiddagssnack eller dit ostebord, og bag selv dit eget knækbrød. Du kan bruge lige præcis de frø og kerner, du allerbedst kan lide, så du altid kan variere opskriften efter smag og behag.

© Electroux

Det skal du bruge

  • 1 dl majsmel
  • 1/2 dl chiafrø
  • 1/2 dl hørfrø
  • 1/2 dl græskarkerner
  • 1/2 dl sesamfrø
  • 2,5 dl fintrevet gulerod
  • 1 spsk loppefrøskaller
  • 1/2 tsk salt
  • 2,5 dl varmt vand
  • 2 1/2 spsk olivenolie
  • Havsalt
  • Timian eller rosmarin

Sådan gør du

Sæt ovnen til 160 grader varmluft. Kombinér alle tørre ingredienser og de revne gulerødder i en skål. Sørg for at si væden godt fra gulerødderne inden. Tilsæt varmt vand og olivenolie, og rør godt sammen.

Flad massen ud så tyndt som muligt på en bageplade med bagepapir. Læg eventuelt et lag papirpapir øverst og mas til med hænderne for en jævn overflade. Drys med havssalt og tørrede urter.

Bag knækbrødet i 30 til 40 minutter, eller indtil kanterne er let brunede og sprøde. Sørg for, at de ikke får for meget med ovnen SteamPro fra Electrolux, hvor du via det indbyggede kamera kan holde øje med knækbrødet fra din smartphone, så du sikrer dig en sprød og gylden skorpe.

Sluk for varmen, og lad knækbrødet stå og hvile i ovnen. Knæk det i stykker, når det er helt koldt, og top med din favorit-topping og grøntsager.