Espresso Martini: Bartenderens opskrift på den bedste, mest cremede af slagsen
Espresso Martini er en velsmagende, opkvikkende klassiker og sidder lige i skabet, når den er lækker og cremet. Her får du bartendernes hemmelighed bag den helt rigtige konsistens.
Espresso Martini er bestemt en klassiker på cocktailbarer rundt omkring i verden, og har endda en pudsig historie.
Den blev opfundet i 1983 af Dick Bradsell, en bartending-legende fra London. Han fandt på den, da han en aften havde en ung model i sin bar i Soho. Efter en lang arbejdsuge var hun meget træt, men nægtede at gå glip af festen. Derfor bestilte hun en cocktail, der skulle kunne: ’Wake her up and fuck her up!’.
Dick blandede en cocktail af espresso, kaffelikør og vodka, som han kaldte Espresso Martini.
De tre kaffebønner stammer fra den italienske måde at drikke sambuca på, hvor man bestiller sin sambuca ’con la mosca’, som betyder serveret ’med fluen’.
Sådan lyder forklaringen fra to bartendere i hvert fald i en ny bog om cocktails. Her løfter de også sløret for, hvad der gør en god Espresso Martini lækker og cremet, så du kan gøre dem kunsten efter.
Det skal du bruge til at lave en Espresso Martini
UDSTYR
- Shaker
- Strainer
- Fine-strainer
- Coupe-cocktailglas
- Espressomaskine
INGREDIENSER
- 3 cl espresso
- 1 cl sukkersirup
- 2 cl kahlua
- 4 cl absolut vodka
- 3 kaffebønner
Sådan laver du en Espresso Martini
- Afkøl cocktailglasset.
- Kom alle de flydende ingredienser i Boston-glasset.
- Shake det med rigeligt is i 8 sekunder. Shake med hårde og ‘lange’ bevægelser, så du giver olien fra espressoshottet mulighed for at binde ilten bedst muligt og skabe den fede, lækre skum, der kendetegner en god Espresso Martini.
- Hæld cocktailen gennem en Finestrainer over i det frosne cocktailglas og pynt med tre kaffebønner.
- Server!
Næste gang, du får gæster på besøg, så imponer dem med en lækker cremet Espresso Martini og historien bag dens tilblivelse - den har de sikkert ikke hørt før.
SE OGSÅ opskriften på den lækreste læskende vandmelon-mojito.
PSSST Vil du have flere sjove historie og opskrifter på de lækreste cocktails, finder du dem i bogen 'Bartenderens Cocktails' af Jeppe Nothlev og Nicklas Jørgensen.
Bogen, der også er udstyret med en grundig intro til bartendernes verden med forklaring af spiritusvarianter, glastyper, udstyr og pynt, er på gaden torsdag d. 17. maj 2018 ved Politikens forlag til 270 kr.