Grøn opskrift: Sådan laver du en cremet, varm ærtesuppe, som passer perfekt til årstiden

Start suppesæsonen ud med efterårets lækre råvarer – og få 3 tips til, hvordan du kan få mere ud af både smag og holdbarhed.

Efteråret og lavere temperaturer er kommet, hvorfor det er oplagt at få kog i gryderne og varme sig på lækre supper. Og hvad er smartere end at kombinere de lune supper med sæsonens smagfulde grønt?

Her får du opskriften på en cremet og fyldig ærtesuppe med ingefær, som er udarbejdet sammen med Electrolux. Du får også tre grønne tips til, hvordan du kan sørge for en mere bæredygtig madlavningsproces, og hvordan du kan få endnu mere ud af dine madvarer.

Ærtesuppe med ingefær og croutoner

Suppen på grønne ærter og ingefær er mild, varm og cremet og passer perfekt til efteråret og vintermånederne. Udover at suppen smager skønt, har den også en flot grøn farve, så den er indbydende at servere. Den anrettes med sprøde croutoner, urter og havre-topping, så den mætter (og smager af) endnu mere.

© Electrolux

Det skal du bruge (til fire personer)

Suppen

  • 600 g frosne grønne ærter, optøede
  • 2 cm frisk ingefær
  • 1 løg
  • 2 fed hvidløg
  • 1 håndfuld persille
  • 7 dl vand
  • 2 1/2 dl havregryn
  • 1 tsk æblecidereddike
  • Salt og peber

Havre-topping

  • 1 1/2 dl hele havre, quinoa eller andre typer korn
  • 1 æble
  • 1 håndfuld frisk mynte
  • 1 håndfuld frisk persille
  • Salt og peber

Croutoner og øvrig topping

  • 2 skiver (surdejs)brød
  • 1 tsk koldpresset olivenolie
  • Flagesalt
  • Yoghurt (evt. plantebaseret)
  • Frisk timian

Sådan gør du

Vask ingefæren, og skær den i mindre stykker. Kom alle suppeingredienserne, undtagen eddike, i en blender med høj hastighed. Blend, indtil konsistensen er cremet. Hæld i en gryde, bring det i kog og lad det simre i 10 minutter. Tilsæt mere vand, hvis den føles for tyk. Tilsæt eddike, salt og peber efter smag.

Havre-topping:
Kog havre, quinoa eller dit foretrukne korn ud fra instruktionerne på emballagen. Hak æblet og krydderurterne fint. Vend det sammen med havren. Tilsæt salt og peber efter smag.

Croutoner:
Forvarm ovnen til 175° C. Skær brødet i små tern. Rør sammen med olie og en knivspids salt. Læg på en bageplade. Bag i ovnen, til croutonerne er sprøde og gyldne. Lad dem herefter afkøle.

Servér suppen toppet med havre-topping, yoghurt og croutoner. Pynt med timian.

Velbekomme!

Grønt tip #1: Lav croutoner ud af gårsdagens brød

Croutoner er en perfekt måde at udnytte dit brød på, som du måske ikke får spist, eller som er blevet tørt. Sprøde croutoner forbliver endda sprøde i noget tid, så du kan sagtens bruge dem flere dage i træk. Når du laver dine croutoner, er et godt tip at blende din olie med lidt revet hvidløg, før du smider det sammen med brødet. På den måde får du hvidløgsristede croutoner - lækkert!

Grønt tip #2: Få mere ud af grøntsagerne ved korrekt opbevaring

Du kan nu endelig få gavn af efterårets grøntsager og råvarer, såsom hokaido, søde kartofler, kål og jordskokker. Så er det bare ærgerligt, hvis du hurtigt oplever, at de bliver for gamle eller mister smagen – fordi du ikke opbevarer dem korrekt, eller fordi dit køleskab ikke kan holde ordentligt på kulden.

Sæt dig ind i, hvordan de enkelte madvarer bedst opbevares, og om det er tid til en opgradering af køleskabet. Et køleskab somCooling 360 fra Electrolux sørger eksempelvis for, at kold luft cirkulerer i hvert hjørne, så dine madvarer bevarer sin tekstur, fugt og friskhed, og så du i mindre grad oplever madspild.

Grønt tip #3: Tilbered maden effektivt

Vil du sikre en mere bæredygtig madlavningproces, er det smart at kigge efter tilberedning af mad på en effektiv måde, der skåner miljøet og bruger mindst mulig energi.

Med en induktionskogeplade som SensePro Hob fra Electrolux kan du tilberede din mad så effektivt som muligt med et trådløst madlavningstermometer, der helt automatisk sætter den korrekte temperatur til det, du skal stege. Som en bonus kan du derfor forberede sous-vide mad helt som en professionel! Så er det mere motiverende at lave mad, hvis du er sikker på, at tilberedningen bliver spot on.