Grydebrød: Få den nemme opskrift på det perfekte og saftige brød

Det bedste af det hele? Brødet kræver hverken æltning eller lang hævetid!

Grydebrød
© Getty Images

Grydebrødet er efter vores mening et af de bedste brød - og så er det en oplagt mulighed for dig, der ikke har en surdej stående, men stadig gerne vil have en lækker, saftig krumme og en sprød skorpe.

Og gider du ikke, hverken at ælte dej eller vente 24 timer på det perfekte, langtidshævede brød? Så er denne nemme opskrift på grydebrød lige noget for dig.

Dette grydebrød skal ikke æltes, men blot røres sammen - så du undgår både snaskede fingre og ømme overarme. Derudover er grydebrødet hurtigt at lave, da det kun skal hæve én time.

Du kan variere opskriften på talrige måder, alt efter hvilket mel eller hvilke kerner du vælger at bruge.

Grydebrød
© Pernille Tengstedt

Opskrift på grydebrød

OBS Opskriften passer til en støbejernsgryde eller en stegeso på ca. 24 cm.

Undgå at skærmen slukker

Ingredienser

2 pers.

  • 25 g gær
  • ½ l lunkent vand
  • 3 tsk. salt
  • 600 g hvedemel - erstat eventuelt 100 g med grahamsmel, rugmel eller speltmel, hvis du vil variere smagen.
  • 1 dl solsikkekerner - du kan også sagtens bruge chiafrø, græskarkerner, hørfrø eller andre typer af kerner og frø.

Sådan gør du

  • Smuldr gæret i vandet i en skål, og rør til det er opløst.
  • Tilsæt de resterende ingredienser.
  • Rør dejen sammen med en ske til den er ensartet - du skal (heldigvis) ikke ælte den.
  • Dæk skålen med den våde dej med at viskestykke.
  • Lad den hæve 1 time.
  • Når dejen har hævet i 30 min: Placér gryden (uden indhold) med låg på i ovnen, og sæt den på 250 grader (alm. ovn).
  • Når dejen har hævet færdig: Hæld den i den varme gryde (du skal ikke bruge noget fedtstof).
  • Bag med låg på i 35 min.
  • Tag låget af og bag videre i et par minutter til brødet har fået en flot, gylden farve.
  • Vend brødet ud af gryden og lad det afkøle på en rist.
  • Velbekomme!

Hvis du godt kan lide, at dit brød har lidt mel på sig så strø lidt i bunden af gryden og oven på dejen, inden du kommer den i ovnen - det giver et skønt rustikt udtryk.

Grydebrød
© Pernille Tengstedt