Opskrift på peberkagehus: Her er dejen, som giver det bedste resultat
Vil du bage og pynte dit eget kagehus? Så tag udgangspunkt i Danmarks ukronede kagehusdronning Julie Wettergrens opskrift, som giver dig det bedste udgangspunkt.
At bage og pynte sit eget peber- eller honningkagehus er efterhånden blevet en juletradition i mange danske hjem.
Vil du også i gang med at lave dit eget fine peberkagehus, så er det vigtigt at have styr på byggestenene: dejen!
Tag udgangspunkt i smykkerdesigner Julie Wettergrens personlige opskrift på dej til honning/peberkagehuse. Så har du lagt rigtig godt fra land.
LÆS OGSÅ Sjove idéer til måder at pynte dit peberkagehus
Ingredienser til kagehusdej
- 2 1/2 dl farin
- 3/4 dl lys sirup
- 3/4 dl vand
- 150 g blødt smør
- 1 spsk. stødt kanel
- 1 spsk. stødt ingefær
- 1 tsk. stødt kryddernellike
- 1 tsk. stødt kardemomme
- 1 tsk. natron
- 7-8 dl hvedemel
Sådan laver du dejen til dit kagehus
Hæld farin, sirup og vand i en gryde, og lad det koge.
Miks krydderier og smør.
Bland natron med cirka 6 dl mel. Rør det i sukkerblandingen til en glat dej. Tilsæt ekstra mel efter behov.
Dæk dejen med et klæde, og lad den stå koldt i et par timer, gerne til næste dag.
Dejen kan holde sig på køl i en uge, og du kan også fryse den ned.
Sæt ovnen til 175 grader. Drys mel på bordet. Tag en klat dej ad gangen, ælt den glat, og rul den tyndt ud.
Brug skabeloner til at skære de kagestykker, du skal bruge til dit hus. Læg dem på en bageplade med bagepapir.
Bag kagerne midt i ovnen i 8-10 minutter.
Skær eventuelt siderne på stykkerne til efter skabelonen, så snart de er taget ud af ovnen, mens dejen endnu er varm og blød, så du får helt præcise, lige kanter.
Afkøl på en rist.
Når alle dele er kølet ned kan du pynte og samle dem.
PSSST... Dejen egner sig også til at blive stukket ud med en form til småkager.
Glasur til pynt (og samling) af kagehus
- 1 æggehvide
- flormelis
Bland flormelis i æggehviden lidt ad gangen, til din glasur har en cremet konsistens a la kartoffelmos.
Brug den med det samme, inden den størkner.
PSSST... Denne form for glasur stivner fuldstændigt og får en flot mat overflade. Den egner sig også godt til at samle kagehuset. På den måde undgår du det brandvarme arbejde med en sukkermasse, som skal opnå den helt rette temperatur for at kunne størkne rigtigt.