Næste gang, du skal lave isterninger i en fart, så husk kogende vand!

En mojito er ikke særlig sjov uden is! Det samme gælder for virkelig mange andre dejlige drinks!

© Getty Images

Det er et stort paradoks.

Hvis du vil have vand til at fryse hurtigt, skal du tage udgangspunkt i kogende vand - ikke koldt. Oh yes.

De fleste af os vil helt sikkert tænke, at den brandvarme temperatur vil være et mindre favorabelt udgangspunkt for at lave isterninger, men virkeligheden er faktisk en helt anden - og en helt sikker forklaring har vi stadig til gode!

Det hedder "Mpemba-effekten"

Første gang den overraskende forskel blev bemærket, var ifølge flere kilder, helt tilbage i oldtidens Grækenland af filosoffen Aristoteles.

Gennem historien er det blevet dokumenteret en del gange og senest af en studerende ved navn Mpemba.

I 1960'erne bemærkede han den overraskende forskel og sammen med en lærer foretog han nogle forsøg, der blev publiceret i 1969, og fænomenet er herefter blevet opkaldt efter ham; Mpemba-effekten.

Én ting er at have fået sat navn på - forklaringen er stadig lidt en gåde. Nogle mener, det har noget at gøre med at det varme vand fordamper, og derfor er der en mindre mængde vand, der skal fryses, men det er siden blevet modbevist.

Forklaringen skal efter alt at dømme findes i opbygningen af vandmolekylet. Samme forklaring, der også ligger til grund for, at vand bliver mindre kompakt og derfor fylder mere, når det fryser.

Teorien er kort fortalt, at vand ved kogepunktet bliver presset til sit yderste og er så kompakt, som det kan blive. Tænk på en fjeder, der er presset helt i bund. Når det kogende vand så pludselig bliver mødt af kulden "springer" fjederen og der sker en energiudladning, som får vandet til at køle hurtigt ned.

Om det er hele forklaringen, skal vi ikke gøre os kloge på. Du kan selv læse mere her.

Det væsentlige er, at du ved, at du skal bruge kogende vand, næste gang du akut står og mangler is til din GT!