Opskrift på nem syrensaft - hyldeblomstsaftens lyserøde afløser

For mange er det et fast sommerritual at koge en lækker hyldeblomstsaft, men en konkurrent er dukket op og den er både velduftende og lyserød - og overalt på Instagram.

Syrensaft opskrift
© Tina Zaremba

Den skønne duft af syrener breder sig i Danmark, som et fast varsel om sommerens begyndelse, men i stedet for at plukke en buket af de velduftende blomster, og stille den i en vase, så tag den med ud i køkkenet.

De flotte syrener egner sig nemlig utroligt godt som safter og sirupper. Du har sikkert som mange andre drukket den klassiske hyldeblomstsaft, men saften fra syrener er ligeså lækker.

Syrensaften bliver ikke lige så mild og sød som hyldeblomstsaft, men har en mere bitter og frugtagtig smag, som egner sig godt med et skvæt danskvand i som et alternativ til sodavand.

Syrensaft opskrift
© getty images

Det skal du bruge til at lave syrensaft

 • 40 klaser syrenblomster.
 • 1,8 kg sukker
 • 60g citronsyre, svarer til ca. 2 breve
 • 2 1/2 liter kogende vand
 • 3 citroner. Gå efter dem med en tyndere skal, for at få en mindre bitter saft
 • 1 stor metalskål eller gryde med låg

Sådan laver du syrensaft

 1. Træk eller klip blomsterne af de grønne stilke, og læg dem i en stor metalgryde. Det er vigtigt at få hele blomsten med, også bunden, da det er der, nektaren og smagen sidder
 2. Hæld sukkeret ned til blomsterne
 3. Skær 3 citroner i skiver, og læg dem i gryden. Du kan evt. skrælle dem for at få en mindre bitter saft
 4. Tilsæt 60g citronsyre svarende til 2 breve
 5. Held 2,5 liter kogende vand i gryden, og rør rundt med en ske indtil sukkeret er opløst
 6. Kom et låg på, og lad det er kølet lidt af. Sæt det i køleskabet, hvor det skal stå i mindst 2 dage
 7. Efter 2-4 dage sier du saften fra og kommer det på rengjorte flasker.

OBS! Da der ikke er konserveringsmiddel i saften, skal den opbevares koldt. Vil du gerne have en saft, der kan holde længere, kan du tilsætte atamon. Du kan også vælge at fryse det ned som lækre isterninger.

© Emma Østergaard

TIP Valget af syrener er ikke helt ligegyldigt. Vil du gerne have den fine lyserøde farve skal du gå efter de lilla syrener. Derudover er de bedste syrener dem der ses på billedet ovenfor. Fuldt udsprunget, så de er nået at blive fyldt med nektar og smag, men endnu ikke er begyndt at visne.