Se bagedyst-deltagerens vilde opgradering af gammeldags æblekage

Kan det lade sig gøre, at transformere den klassiske dessert, så den bliver endnu mere fantastisk? Det skulle vi mene!

16. maj 2019 af Ditte Julie
Opskrift gammeldags æblekage med et tvist

I Ditte Julies nye bagebog 'Kageminder' har hun sat sig for at fortolke nogle af vores kæreste minder om kager. Blandt andet har nogle af hendes læsere bidraget med et minde, som Ditte Julie har givet en æstetisk og smagfuld overhaling. 

Én af dem er Heidi Berner, der mindes sin mormor, som lavede gammeldags æblekage, så englene sang. Du ved, den med æblemos, makroner og flødeskum.

Ditte Julies fortolkning sender klassikeren på nye eventyr som kage i mere fast form med makronbund, æble-pæregrød og kærkomment og syrligt strejf i form af cremefarichemousse. Alt sammen indhyllet i smuk, blank glaze. 

Gør hende kunsten efter og følg opskriften her: 

Pære-æblegrød

INGREDIENSER 

  • 3 pærer
  • 3 æbler
  • 150 g lyst rørsukker
  • 1 tsk. kanel
  • 1 tsk. cake factor, kagekrydderi 1 økologisk citron, saft

FREMGANGSMÅDE 

Skræl og fjern kernehusene fra pærerne og æblerne, og skær dem i mindre stykker. Kom stykkerne i en gryde sammen med sukker, krydderier og citronsaft. Kog grøden i ca. 20 minutter. Æblerne og pærerne skal være kogt ud til mos, men de må stadig gerne have lidt struktur. Stil pære-æblegrøden på køl, indtil den skal bruges. 

Makronbund

INGREDIENSER 

  • 65 g ren, rå marcipan 40 g flormelis
  • 1 tsk. vaniljesukker 30 g æggehvider
  • 50 g hasselnøddeflager 100 g god mørk chokolade

FREMGANGSMÅDE 

Ælt marcipanen blød sammen med flormelis og vaniljesukker. Tilsæt æggehvide lidt efter lidt, så der ikke kommer klumper i makronmassen. Hæld makrondejen i en kagering eller springform (20 cm i diameter) og bag bunden ved 180 grader i 20 minutter. Lad makronbunden køle af.

Rengør kageringen, for den med kageplast og placér den på det fad eller den tallerken, du gerne vil servere din æblekage på. Læg makronbunden nederst og hæld pære-æblegrøden over. Sæt kagen på frost, mens du laver cremefraichemoussen. 

Cremefraichemousse

INGREDIENSER
  • 3 blade husblas
  • 30 g lyst rørsukker
  • 200 g cremefraiche
  • 2,5 dl piskefløde 

FREMGANGSMÅDE

Udblød husblas i rigeligt koldt vand i 10 minutter. Lun rørsukker og 0,5 dl piskefløde op til lige under kogepunktet på lavt blus. Pisk i mellemtiden de resterende 2 dl piskefløde til flødeskum. Tag grayden af varmen, tilsæt den udblødte husblas og rør det sammen. Rør cremefraichen i den lune fløde. Vend også flødeskummet i lidt ad gangen. Støb cremfraichemoussen i en eclipseform (18 cm i diameter) og læg æble/makronbunden på hovedet ned i formen. Stil den på køl i minimum tre timer eller natten over. 

Grøn glaze

INGREDIENSER

  • 100 g god hvid chokolade
  • 1 dl piskefløde 
  • grøn pastafarve 

FREMGANGSMÅDE

Hak chokoladen og hæld den i en skål. Varm fløden op til lige under kogepunktt og hæld den over den hakkede chokolade. Tilføj lidt grøn farve. Rør rundt i glazen med en dejskraber, til den er fin og blank. Placér kagen på en kagerist med en bradepande eller et fad under og hæld glazen over kagen. 

Pynt

INGREDIENSER

  • 50 g god hvid chokolade

  • lidt perlemorschokoladekugler
  • spiselige blomster 

FREMGANGSMÅDE

Temperer chokoladen og smør den ud på et stykke kageplast (15 cm langt) og træk i chokoladen med en kagespartel med riller. Kom chokoladekuglerne på stavene inden chokoladen størkner. 

Læg den på køl til chokoladen har sat sig - sørg for at spænde chokoladen ud på en plade, så chokoladen ikke trækker sig sammen, når den bliver sat på køl. 

Pynt med hvide chokoladestave og spiselige blomster. 

Opskrift gammeldags æblekage med et tvist
© Lars Ranek
Opskrift gammeldags æblekage med et tvist
© Lars Ranek
© Lars Ranek

Andre læsere kan også lide...

Seneste

Måske er du interesseret i ...